Wednesday, January 15, 2014

Resepi Kari Ikan Siakap

Aku ni xde la pandai sangat masak kari. Tp bole la kalau nak makan. Macam aku suka kari ala2 mamak. Pak Habibi pulak suka kari ala2 melayu yg ada santan tu. Kolestrol tuuuuu....

Hari senin ari tu beli sekor ikan siakap. Saja nak try buat kari pulak.



Kari Ikan Siakap


Bahan-bahannya:-
Seekor Ikan Siakap dibersihkan
5 ulas bawang putih - hiris
1 biji bawang besar - hiris
1 sudu kecil halba campur
2 tangkai daun kari
1 peket kecik rempah kari ikan
2 keping asam keping
Garam secukup rasa
2 sudu cili giling (option)
1 cawan santan Pekat

Cara-caranya:
Tumis bahan yang di hiris sehingga naik wangi.
Masukkan halba dan daun kari. Tumis sehingga naik wangi.
Tumis cili giling hingga garing
Masukkan rempah kari yang telah di gaul dengan sedikit air.
Tumis sehingga kari masak (pecah minyak)
Masukkan 1 cawan air
Setelah mendidih masukkan santan dan 2 keping asam keping
Then masukkan ikan
Last sekali masukkan bendir dan tomato. (Aku letak tomato aje)
Tunggu sehingga ikan dah masak baru masuk kan garam secukup rasa.


- Posted using BlogPress from MamaZana iPhone