Thursday, January 28, 2010

Mama at Labor Room

Oleh sebab mama dah overdue 1 weeks, so mlm lepas kenduri tu mama pun g menyerah utk di induce at SDMC.

Mula2 we all nak bertolak dlm kul 9, tp tunggu papa siapkan anak2, basuh kain, sidai kain, at last gerak ke spital dlm kul 10.00 mlm jgk. Drop anak2 kat umah my perents then br g spital. Masa tu mama rasa nervous sgt. Sepanjang perjalanan mama x henti baca ayat kursi & ayat... Laillahaillaanta... We "check-in" to the SDMC at 10.45 pm.

Peace!!!

Bila la baby nak kuar ni???

Bila staff nurse check, mama br 2cm dilated

Contraction pun ada skit je. So doc decide mlm tu x yah buat apa2. Just tunggu naturally contraction je. So ok la we wait for the pain to come. Kalau esok x bkk gak, br induce. Malam tu we all check in utk tidoq je la. Sian kat my hubby. Letih kenduri siang td x hilang lagi.


Pagi esoknya, mama just 4cm dilated. Dlm kul 9.30 pg, doc suh induce gak nak bg cepat bkk. So, mama pun kena la drip. Sessi seluk menyeluk pun bermula. Part yg paling mama x suke okeh....

Lepas induce tu, contraction makin kerap. Sakitnya hanya Allah je tahu. Rasa nak tercabut pinggang mama ni. And every minit contraction datang tanpa henti, makin lama makin kuat I asked for gas sbb x tahan sgt. Mula2 tu mama pgg gas tu. After that mama dah x bole pgg apa sbb tgn rasa kebas sgt. So, en hubby la yg tlg pggkan...
Then, mama pun rasa mcm nak push. Mama pun cakap dengan my hubby... Bang, ayg rasa mcm nak push je la.. Kalam kabut my hubby &terus tekan button emergency. Nurse pun datang check.

Rupa2nya mama dah bkk 10cm!!! Cepat2 diorg call doc. Nurse siap cakap... jgn teran... jgn teran... tunggu doc sampai ye... Mama mmg rasa nak push sesgt... Mana boleh ditahan2 kan. Diorg siap ttutupkan kaki mama. Ada ke patut!!!
Doc Delaila pun kelam kabut & berlari2 nak sambut baby. Then akhirnya mama pun push and..... lahirla our new baby boy yg mama tunggu2 selama ni... Alhamdulillah....

post signature

7 comments:

Ena said...

Mamazana, ena pun pnh ader pengalaman induce dulu.. memg sakitnyerr Tuhan sajer yg tau.. memg x keruan jd.. tp bace jer la surah & doa yg mak suh bace.. pastuh x lamer.. 2 kali teran jer kuar la puteri sulong ena.. Ops!!.. sori, ingat ena nyer n3 td.. he3x..
btw.. Kat labour room pun leh snap pic yer Mamazana.. he3x..

mrsharis said...

Adeh..bila ingat detik2 nk bersalin ni yg buat lemah lutut ni..wlupun due lama lagi tapi dah start neves..

♥ QaseH ♥ said...

mesti dasyt kan kak

tkot lak akk g serh diri,,,hehehehe

however tahniah....

naurah makwa said...

moga semuanya selamat yer kak..

honeylanz said...

has x de experience ke induce..tp seram sejuk bc n3 nih...

EIJAM'S FAMILY said...

alhamdulillah tpkan mmg klu induce tue mmg saki die lain macam.. mmg xtahan tau..

Iryani Noor said...

wahh rilek nyer akak dlm labour room tu.. boleh peace2 lagi =p..
yani due insya-Allah bln 4 nnt.. seram sejuk plak nih...