Sunday, July 14, 2013

Menu Iftar ke 5

Hari ni mama masak Kari Kepala Ikan. Entry bergambar. Update kat cik iPhone je





Bahan-bahan

Kepala ikan
Halba campur
1 paket kecil serbuk kari ikan
4 biji bawang merah - dihiri
3 ulas bawang putih - dihiris
2 sudu lada kering yang telah siap di kisar
1 inci halia – dihiris
1 tangkai daun kari
6 tangkai bendi
2 biji tomato – di belah 4/6
3 cawan air
1 cawan santan pekat
1 sudu asam jawa di bancuh dengan secawan air

Cara cara
1. Tumiskan bawang yang telah dihiris, halba campur dan daun kari sehingga naik bau
2. Masukkan lada kisar, kacau sehingga naik minyak.
3. Masukkan serbuk kari ikan yang telah di bancuh dengan air dan kacau sehingga naik bau & minyak.
4. Masukkan air termasuk bancuhan air asam jawa.
5. Masukkan santan pekat dan garam secukup rasa.
6. Setelah santan mendidih, ikan. Then masukkan bendi dan tomato. Apabila bendi masak cantik matikan api dan siap untuk di hidang!

- Posted using BlogPress from MamaZana iPhone

No comments: