Monday, January 19, 2009

Arissa Jatuh

Semenjak Arissa dah pandai berjalan ni, die dah xmo naik walker lg. Kalau mama masukkan dlm walker, die leh panjat kuar!! Sekarang pun dah pandai main kejar2 ngan kak long Batrisyia. Jalan pun xde la brapa terer. Still menggeletar lagi. hihihi.. Tp kalau lari, laju wooo... Mama tgk pun risau.

Last Saturday, masa die tengah main kejar2 ngan kak long die, adik terjatuh. Mungkin kaki die tersadung kat carpet.Kalau jatuh biasa tu xpe, ni jatuh tersembam!!! Masa mama angkat die, mulut penuh dgn darah!!! Menitik2 pulak tu. Alamak, mama x leh tgk darah! Adik menangis punya la sekuat hati. Darah banyak sangat. Mama dah panik.

Cepat2 mama amik air batu tuam kat luka, to stop bleeding. Mama dah fikir macam2, terkena kat gigi die ke? Giginya patah ke? Mulut ke? Sbb darahnya banyak sangat. X sanggup mama nak tgk. Then ,bile tgk adik asyik nangis je, mama pun bwk g klinik SALAM.

Naik je kereta, br la adik diam. Ooo.. nak berjln2 rupanya. hihihi... Doktor kata ada luka skit kat bibir. Bagi ubat sapu n ubat demam, in case katanya. Nasib baik gigi adik x patah. Tp tu la, esoknya adik demam sampai pg ni... Kesian Arissa. Risau mama tau. Daha la papa jauh.


Gbr2 ni mama snap masa kat klinik. Bibirnya dah start bengkak. Baju pun ada kesan darah. Mama x sempat nak tukar baju sbb panik sangat bile dengar adik menangis. Gbr masa darah menitik2 mama x sempat nak snap. Cian anak mama!!

10 comments:

antu said...

Adus...anak ambo.........adik jgn nangis...nampak sgt bibir die bengkak........nanati bile dah baik demamnye....adik boleh senyum lagi ek........nie lah the downside when you are not around........

Suhaida Yasmeen said...

zana..u kerja kat ner n duk mana skrg nih...arissa skrg umur brape?

mamazana said...

hi Meen,
i keje n duduk kat shah alam. tp x lama lg nak duduk kat Jakarta tp 6 bln je.. hihihi...

Arissa br je 1 tahun 11 hari.

Nurhayati said...

ala siannya Arissa... jatuh ye.. nasib baik takde ape kan..alhamdulillah... hmm papa jauh susah gakkan semua menda kena wat sendiri.. sian mummy penat..huhuhu

Arissa start jalan bile yerk.. Zara tak jalan lagi.. saja bagi dia tatih tapi punya la malas.. dia berat kan bontot, lembikkan kaki..sabar je la..

aimi @ kamalina said...

alahai..siannya kat arisssa... jatuh ya... hopefully cepat sembuh yaaa.... kalau akak pun risau gak tgk darah mengalir byk... mau tak panik...

mamazana said...

Alhamdulillah, nasib baik luka kat bibir je. Ingatkan gigi patah ke. Tp dah demam 2 hari.

Arissa start jln masa masa umur die 11 bln. Tumbuh gigi dan berjalan serentak. Kira dah lewat la compare ngan kakak die. Kakak die umur 9 bln dah leh jln, tp tumbuh gigi masa umur 1 tahun.

Zara dah tumbuh gigi ke belum?

mamazana said...

kak aimi, mmg risau sbb darah menitik2. Panik mama dibuatnya...

Nurhayati said...

zara 8 bulan dah ada gigi..2 gigi bawah. tak sabar nak gigit mak dia agaknye hahah.. skang ni gusi atas dia bengkak.. nak kuar plak.. hihi

Suhaida Yasmeen said...

bestnya dpt p jakarta ikut husb....so zana duk sana jd surirumah lah yer @ keja

mama liana said...

kesian Arissa sampai berdarah2 bibir dia.. dulu my Aqil baru nak bertatih mcm ni gak selalu kuar sendiri dr walker.. last2 ku simpan terus walker tu suh dia jln sendiri ekekeek...dia pegang jelah tepi2 sofa..