Wednesday, May 13, 2009

Gunung Tangkuban Perahu

Sunday morning nyer program adalah gi Gunung Tangkuban Perahu. Bos bgtau, kalau ke Bandung, jgn lupa singgah ke gunung ni. Ini adalah aktiviti wajib kalau sesapa yg melancong ke Bandung. So after breakfast, dlm kul 8.00 pg, we all pun bertolak.

Gunung Tangkuban Perahu is one of volcanos in West Java, it is in Lembang exactly, more or less 30 km north Bandung with 2084 Meter above sea level. To go there we need at least 30 minutes from our apartment.

Sementara nak tgu Pak Sardi amik mobilnya, kita bergbr dulu ya... hihihi....

Sepanjang perjalanan, permandangan teramatla cantiknya!!! Sejuk je mata memandang tau. Diorg tanam sayur2an di kaki bukit. On the way naik & turun bukit gunung tu nampak la along the way gerai-gerai jual buah avokado, rasberry, blueberry, strawberry & byk lg. Lebih kurang macam kat Cameron Highland je.


Salah satu pengangkutan kat sini. Guna kuda padi.

Kentucky Fried Chicken???? KuFC???? muahahahaha....

Bila dah sampai atas jauh lagi dah bau busuk... Ala2 ada lebih kurang bau ntut la... Kalau u all melepas kat sini org pun x perasan. muahahahahha... Sebenarnya yg busuk tu bau sulfur dr gunung berapi ni le. Bau sulfur kuat giler tahap gaban....

Then we all baru je turun dr mobil dah kena serbu dgn penjaja kat situ. U all jgn la terperanjat. Mcm2 la yg diorang jual. Ada strawberry, topi bulu, postcard, some of souvenirs like keychain, pensil. Ada gak jual rantai-rantai dari batu gunung tu. Ntah betul ke idak. Bos bgtau, jgn layan diorg ni. Kalau u all dah start tanya dia akan ikut, kalau x beli dia marah pulak. Bole lemas dibuatnya. So, turun je dari mobil, jgn layan, k.



Also known as Kawah Putih

Muka adik yg baru bangun tido. Mata sembab je..


We all kat sini lebih kurang dlm 1 jam gak la.

My Lovely Famili


Famili Boss

Ni la tempat shopping kat atas gunung ni. We all borong T-shirt dlm 2 dozen!!! hahahaha.. Utk sedara mara la....

post signature

4 comments:

♥ aimi @ kamalina ♥ said...

zana..bila korang pegi sini???? hari apa?? ingatkan tak pegi.... mmg kat sini lemas kan??? penjaja tu sebok je ikut kita berjalan.... bila sampai kat area bawah tu, lega sikit..sebab diorang dah tak ikut, sebab byk gerai2 tepi tu... akak pun borong baju dkt 2 dozen.. :D

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

hai zana... wah ke tangkuban perahu yer.. saya dah 2 kali ke sini. memang suka la sebab sejuk jer.. tapi rimas dengan penjaja yang mengekor muntot kita ni.. btw tak naik kuda ker.. heheh kami sempat la naik kuda sebab anak bujagn saya tu sibuk nak naik..

mamazana said...

kak aimi, zana g hari ahad. masa tu akak dah sampai m'sia. hehehe....

Org kata kalau g Bandung, x sah kalau x disinggah kat sini. Penjaja kat situ mmg melemaskan. Die ikut je kan. Kiteorg wat x tahu je.

Akak pun borong t-shirt gak? Beli utk sedara mara sume tu...

mamazana said...

cik puan mimi : mmg rimas sgt dgn diorg ni kan sbb die ngekor je. X sempat nak naik kuda sbb dok ralit pilih baju kat bwh tu.. bila naik je, org dah start ramai… hehehehe