Monday, June 15, 2009

Baby @ 12 Weeks

Kalau tgk kat ticker sebelah kiri ni, my Little Tiny dah 12 minggu. Allhamdulillah...







Pada minggu ke 8-12:


Organ-organ tubuh utama janin kita telah terbentuk. Bentuk kepalanya pun kini lebih besar dibandingkan dengan badannya, sehingga dapat menampung otak yang terus berkembang dengan pesat. Ia juga telah memiliki dagu, hidung, dan kelopak mata yang jelas. Di dalam rahim, janin kita mulai dapat melakukan aktifitas seperti menendang dengan lembut Nya .



Pada minggu ke 12-16:


Paru-parunya janin mulai berkembang dan detak jantungnya dapat didengar melalui alat ultrasonografi (USG). Wajahnya mulai dapat membentuk ekspresi tertentu, dan di matanya mulai tumbuh alis dan bulu mata. Kini ia dapat memutar kepalanya dan membuka mulut. Rambutnya mulai tumbuh kasar dan berwarna. Bahkan kakinya pun sudah tumbuh lebih panjang dari tangannya

post signature

8 comments:

ninie said...

dah tiga bulan ye mama baby tu...

mamazana said...

alhamdulillah... sekejap je kan.

haruan tasek said...

wah alhamdulillah anak yang ketiga kan... nak boboy ke gigirl

mamazana said...

en. haruan, kali mama harap nak boy pulak sebab dah ada 2 girl. hihihi... insyaallah.

CuTeMiUt78 said...

oohhh... tahniah ya.. apapun take care... jaga kesihatan n baby bebaik tau

mamazana said...

thanks rina....

neezareef said...

tahniah...
jgn wat keja berat2..jaga kesihatan

mamazana said...

ye pn neeza... hihihi...