Wednesday, July 1, 2009

Mama Check-up @ 14 Weeks

Last Saturday, mama g monthly check up at SJMC. Pagi2 lagi dah kejut budak2 tu bgn sbb selalunya hari sabtu tersangat la ramainya patient.

Kesian kat anak2 mama. Yelah, hari jumaat tu sampai dalam pukul 11.oo++ mlm. Ding dong ding dong, tido dalam pukul 1.00 pagi. Pastu, pukul 7.00 pg dah kena kejut sb nak temankan mama g check up. Mafkan mama ye syg.

Sampai SJMC dlm pukul 8.15 jgk. Lepas register kat kaunter, mama punya turn no 3. Ok la tu, then bwk bdk2 breafast kat cafe. Doktor selalu masuk klinik dlm kul 9.30. Biasala, die meronda wad dulu before consult patient kat klinik.

Alhamdulillah, masa scan doktor kata baby sihat walafiat. Tangan & kaki pun dah keluar. Jari pun dah pandai mengamit2. Subhanallah!!! Baru 14 minggu. Then mama pun inform kat gynea about bleeding hari tu. Rupa2nya uri baby mcm nak turun ke bawah. Also known as Placenta Previa. That why la mama bleeding. But chances uri tu nak naik semula still ada sbb uri tu turun bukan sepenuhnya. So next visit tgk mcm macam mana pulak. Harap2 uri tu naik la kan. Amin.....


See... my little tiny. So, my gynea was advised us that mama tak boleh lasak2, jgn buat kerja berat2, jgn angkat barang berat2 and all intercourse must be stop for temporary. muahahahahahaha.....


Inilah dia my gynea Dr. Delaila Ahmad
Sume anak2 mama, Batrisyia & Arissa Dr. Delaila yg sambut termasuk la yg mama nyer misscariage 2 kali tu.
Next visit pulak adalah Blood Test. Isssshhh, takutnya! Bknnya apa, mama nyer urat darah ni terlalu halus sampai lebam2 dibuatnya.


post signature

10 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

take care dear (:

mamazana said...

thanks eliss...

Nurhayati said...

pasni mama makan tido makan tido je la.. hehe

littlemama said...

salam, saya pun dulu placenta previa..dr kesan masa 15 minggu, baby siap buat bantal lagi uri tu..he..he.. doktor kata ada chance ubah position tapi saya punya tak ubah2, stay kat bawah sampai la 34 weeks, memang saya plan kena cesar la (takleh normal), pastu ketuban pecah on 34 weeks tu, terus operate, hopefully yours move up.

Intanaziela said...

take care zana..semoga semuanya selamat...ingat..no intercourse..hahahah :P

mamazana said...

nurhayati: alamal, gumuks la mama kalau mcm tu.... hahahaha...

mamazana said...

littlemama: oh ye ke... baby buat bantal.. hihihi.. kena ceaser jgk akhirnya ye..

dlm mama nyer case, still maternal placenta previa. harap2 move up la. Amin..

mamazana said...

thanks ziela... yg tang tu, aku ingatkan husband aku ye.... muahahaahahaha.....

Zanna_MamaBatrice said...

congrate mamazana....
alahai, kejap jer dah nak berlima plak yerk......syok ler anak2 dara tu nak dpt geng baru........

mamazana said...

thanks zana... Batrice pulak bila nak dapat adik ni???