Monday, July 13, 2009

Baby @ 16 Weeks

Alhamdulillah.... Dah 16 Minggu or 4 bulan

Pada minggu ke 16-20
Hidung dan telinga tampak jelas, kulit merah, rambut mulai tumbuh, dan semua bagian sudah terbentuk lengkap. Pembuluh darah terlihat dengan jelas pada kulit janin kita yang tipis... Tubuhnya ditutupi rambut halus yang disebut lanugo. Si kecil kini mulai lebih teratur dan terkoordinasi dan beraksi terhadap suara ibunya.


Pada minggu ke 20-24
Pada saat ini, alat kelaminnya mulai terbentuk, cuping hidungnya terbuka, dan ia mulai melakukan gerakan pernapasan. Pusat-pusat tulangnya pun mulai mengeras. Selain itu, kini ia mulai memiliki waktu-waktu tertentu untuk tidur.Berkat teknologi 3D Ecography, kita boleh melihat sang janin kita dengan jelas, bahkan jelas wajahnya.


post signature

8 comments:

neezareef said...

biasanya dah 4bln ni dah leh tarik nafas lega tempoh ' morning sickness ' tu dah lps kan...

tc

honeylanz said...

cepat je rs...dah masuk 4 bln yea..has lak yg over hehehe... time pregnant ni rs nye lain skit kan.. "so special gitu"..take care

ninie said...

jap jek dah 4 bln ye..

mamazana said...

neeza, ada lagi morning sickness tu. kdg2 pagi xde, tp ptg atau mlm pulak die mai... huhuhuhu...

mamazana said...

has yg xcited ek...?? so apa lg, meh la kita pregnant sama2!! hehehe... bila pregnant ni bleh manja lebih2 skit kan... kan... kan...

mamazana said...

pejam celik pejam celik dah 4 bln.... mmg rasa sekejap sgt ninie...

Ahliahnizam said...

Al-hamd ... semoga Allah permudahkan segala-galanya, Insya-Allah :)

Doakan saye jugak ye, teringin nak ada baby lagi ni, Aisyah ngan Amar pon dah beso2. ;)

mamazana said...

ahliahnizam, thanks ye...

Mesti ada rezeki utk Aisyah & Amar nak dapat adik lagi... Insyaallah..