Monday, August 10, 2009

Ikan Bilis Masak Cili Api

Minggu ni mama nyer entry pasal makan.. makan.. makan... hehehehe... Ni la antara menu2 yg mama sempat mama masak. Itu pun kalau ada mood nak masak. Kalau tidak, masak lauk utk anak2 je. My hubby pun bknnya sempat nak makan kat umah especially bila weekday. Tu pun mama paksa gak. Pastu tekak mama ni dah x bole nak makan masakan kat sini. Apa yg teringin, kena la masak sendiri. Kalau kat Shah Alam, bole la manja2 ngan mak. Bila dah dok kat sini, pandai2 ekau la... hahahaha....

So, jom la layan ye.


Ini kes mood masak jatuh merundum la ni. So, mama masak yg simple2 je. Janji kenyang. hehehehe....

Bahan-bahan
20 biji cili api (ikut suka, den suko podeh!!)
2 ulas bawang merah
segenggam ikan bilis
secubit garam

Cara-cara
Goreng ikan bilis
Tumiskan cili api dan bawang merah bersama sedikit garam
Masukkan ikan bilis, gaulkan dgn sehingga rata
Siap!!!

post signature

8 comments:

ediyan said...

salam.... sedap yer ikan bilis cili api tue..... bln posa nie leh wat utk mkn sahur.....

hajarus said...

gerenti sedappppp... coz hajar pun sker makan ikan bilis camtu....

mamazana said...

ediyan: bole... masak pun simple je.

mamazana said...

hajar, bila mood masak merundum, masak ikan bilis je la. hehehe... makan dgn nasi panas2 pun sodap!!!

Syasmeen said...

sedap nya meen pun kalu msk mmg x miss lah ikan bilis cili api + tempe erm lg sedap heheheh...tp zana x elok mkn pedas2 bila pregnant nih

mamazana said...

hehehehe... kalau x podeh x mengancam la meen...

Mdm Lulu said...

hai zana..pagini mdm lulu try resepi roti sosej ..sodapkan..sodap lagi bila celup ngan tepung selepas celup ngan telurkan..lagi garing...

mamazana said...

Mdm Lulu dah try ye. sonang kan. kalau nak best lg bole letak breadcrumb + cheese. terangkat beb!! hahahaha...