Saturday, August 29, 2009

Juadah 7 Ramadhan 1430H

Semalam mama still ada flu but mama try gigihkan diri nak masak. X bole nak masuk la kalau makan lauk beli ni. Akhirnya dapatla mama masak 3 jenis lauk. ngeh..ngeh..ngeh...


Actually mama kena bagi nama Asam Pedas bodo je sbb x letak bendi ke, terung ke or tomato. Sumenya xde stok. Mama just letak ikan tenggiri semata2. But still ada rasa asam pedas sbb mama bubuh daun kesum. hihihi...

Bahan-bahan
Ikan tenggiri
5 sudu cili kering
5 biji bwg merah ~ blend
3 ulas bwg putih ~ blend
1 inci kunyit hidup ~blend
1 inci halia ~ blend
2 batang serai ~ dititik
1 sudu asam jawa
1 inci belacan
garam
daun kesum
bendi
tomato ~ dibelah empat

Cara-caranya
Panaskan minyak dan tumis bahan2 blend. Bila dah naik bau, masukkan cili kering. Masak cili sehingga garing. Then masukkan air asam jawa, belacan dan air secukupnyer. Mama tak suka cair sgt. Bila dah mendidih, masukkan ikan, bendi dan daun kesum. Didihkan sekali lg. Perasakan ngan garam. Last skali masukkan tomato. Done!!!

Selalunya sotong mama wat sambal tumis. Kali ni nak tukar selera pulak.

Bahan-bahan
500g sotong - potong bulat2
20-25 biji cili padi ~ blend
5 biji bwg merah ~ blend
2 ulas bwg putih ~ blend
1/2 biji bwg besar ~ dihiris
minyak utk menumis ~ lebihkan skit dr tumis biasa
garam secukup rasa

Cara-cara
Mula2 tumis bahan2 blend dan cili api sehingga masak dan naik minyak.
Masukkan sotong dann bwg hiris. Gaul rata. Kalau kering Boleh tambah air skit. Tp biasanya sotong akan kuarkan air. So tk yah letak pon takpe.
Perasakan dgn garam. Jgn masak sotong terlalu lama sbb nanti sotong akan jadi liat. Kang mcm mkn chewing gum pulak.
Sedia utk dihidang. Tunggu la sehingga azan maghrib ye...


Yg ini sume pandai masak kan... Mama main campak2 je. Dah jadi.... huhuhu...

post signature

No comments: