Thursday, October 22, 2009

Projek Menebang Tebu


Sepanjang mama & famili duduk kat Jakarta, my father, atuk bdk2 ni ada wat satu projek tanaman kat belakang rumah we all. Atuk ada tanam pokok pisang, daun pandan, serai, kunyit, limau purut dan tebu. Dalam banyak2 yg atuk tanam, tebu & daun pandan la yg hidup dgn suburnya!!!!

Setiap we all balik, terkejut tgk pokok tebu yg semakin beranak pinak. Tingginya dah sampai bilik atas. hihihi... Sampaikan x nampak jiran umah belakang. Mama ada gak cakap kat atuk, tanam la pokok pisang ke sbb tebu org bknnya mkn. Kalau gigi kuat bole la dok mamah tebu tu kan.

Tengokla tebu yg masak ranum kat belakang umah mama ni. Sapa la yg nak makan.

Actually atuk ni bukannya sihat sangat. Masa raya ke10 hari tu, atuk kena langgar keta masa atuk bwk motor. Kesian atuk.. Tulang rusuknya patah 2 btg!!!! Kena admitted 2 hari kat SALAM. Tp, atuk ni x leh duduk baring lama2 kat umah. Dia rasa boring kot.

So, pagi semalam atuk dtg umah siap bwk parang. Katanya nak tebang tebu kat belakang rumah. Mama punya la dok larang sbb tulang rusuk atuk tu belum baik lg. Tp atuk nak buat jgk. Katanya buat perlahan2... Mama dah tahu sgt perangai atuk tu. Kalau dia nak, dia nak buat jgk.


3 gbr ni, kak long yg amik. Tgh skodeng atuk die.... hihihi....

Atuk start tebang tebu ni dari pukul 9.30 pg sampai kul 2.00 ptg. Bila atuk rasa penat, dia rehat kejap. Pastu sambung balik. Kesian atuk kan....


Dah nampak terang skit....

Atuk tinggalkan batang tebu ni je. Katanya tebu Melaka ni x miang.

Inilah hasilnya tebu yg atuk tebang. Banyak gak adalah dlm 30 btg. 5 batang atuk bg kat org. Yg lebih tu simpan kalau2 ada kawan2 mama yg nak. Ada sesapa yg nak tak??????

Atuk tgh kemas2 daun pandan yg kering.

Taraaa..... Dah terang belakang umah mama. Atuk kata x settle lagi. Akar tebu tu kena korek. Kalau tidak tebu ni tumbuh lagi.

post signature


14 comments:

CuTeMiUt78 said...

hik..hik..hik.. byk tu.. blh buat jual air tebu..

mamazana said...

banyakkan... x tahu nak jual kat sape. nak bg kat jiran2 pun diorg x nak. silap2 buang je tebu2 ni nanti. huhuhu...

MRS. K said...

orang2 tua mmg tak suke dok sesaje kan.. ade je bende dorang nak buat

Harry said...

zana...
join me... just like nuffnang...

copy n paste..

http://www.catcheye.com.my/?r=3500

Nurhayati said...

byk betul tebu blakang umah ek.. sedap plak tgk tebu2 ni..lama giler tak makan.. nakkkkkkkk

hajarus said...

sedapnyer tebu.. klu wat air lagi sedapkan mamazana...
rindu nak tengok ayah hajar sihat cam ayah mamazana... huhuhu...

mamazana said...

mrs.K, mama mmg setuju sgt. atuk diorg ni mmg x bole duduk sesaja. ada je yg dia nak buat.

mamazana said...

ok en. harry. will be check n join u later. hihihi...

mamazana said...

mmg banyak. sampai terlindung tingkap jiran umah belakang nun.huhuhuhu..

mamazana said...

sdpkan hajar. tp tu la, kena cari org yg ada mesin tebu...

ayah hajar dah sihat ke? dah kuar hospital? sama2 kita doakan semoga ayah hajar cepat2 sihat ye... insyaallah.....

neezareef said...

byk tu tebunye..perah puas minum tu

liana said...

luasnya kawasan belakang umah tu..
umah teres ke semi-D

mamazana said...

neeza, alangkah bestnya kalau ada mesin tebu kan...

mamazana said...

Ala liana, umah mama teres double storey je. Tp kat belakang ni mmg besar. Adalah dlm 13 kaki kot.