Friday, November 6, 2009

Amalan Semasa Mengandung

Terdapat banyak amalan-amalan yang elok diamalkan oleh preggy mommies. Inila buku yang mama beli dan baca sejak pregnantkan Batrisyia lagi. Buku ni senang dibaca dan byk info yg berguna utk preggy mommies. Lagipun banyak surah yang elok diamalkan ada di dalam buku ni.

Antara doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa mengandung ialah

Sayyidul Istighfar (untuk pengampunan)
*Doa memohon rahmat (Al-Quran Surah Ali 'Imran: 8-9)
Doa memohon diampuni dosa (Al-Quran Surah Ali 'Imran: 192 : 194 )
Doa agar anak mengerjakan solat (Al-Quran Surah Ibrahim, 14 : 40-41)
Surah Al-Fatihah (Untuk terang hati dan kuat ingatan)
Surah Maryam (Untuk memudahkan ibu bersalin)
Surah Yusuf (Untuk memperoleh anak yang cantik rupa dan cantik akhlak)
Surah Luqman (Untuk memperoleh anak yang cerdik akal dan cerdik jiwa)
Surah Yaasin (Untuk ketenangan hati dan anak tidak terpengaruh dengan godaan syaitan yang mengajak kepada maksiat)
Surah Toha (Semoga bayi lembut hati)
Surah Al-Nahl (Untuk melahir anak yang berdisplin)
Surah Hujurat (Untuk memperbanyakkan susu ibu dan anak bersifat berhati-hati)
Surah Al-Taubah (Untuk membersih jiwa dan terpelihara daripada maksiat)

Mama cuba yg terbaik demi baby inside my belly walaupun mama semput nak habiskan satu2 surah. Kadang2 tu mama just baca Surah Yaasin je. Maklumlah nafas pun makin pendek kan... Selain daripada surah dan doa, terdapat beberapa perkara yang elok diamalkan agar anak yang dilahirkan sejahtera dan berakhlak mulia. Antaranya:

1. Banyak mengingati Allah SWT dengan memohon ampun dan taubat supaya Allah SWT akan mengampunkan segala dosa yang telah dilakukan selama ini dan seterusnya akan membersihkan hati dari perasaan yang tidak baik. Dengan ini juga diharap anak yang bakal lahir nanti bersih hatinya dan ibu dapat bersalin dengan tenang dan selamat

2. Banyak melakukan ibadat, membuat kebajikan dan meninggalkan segala larangan agama. Perempuan hamil dituntut memperbanyakkan amal ibadat seperti sembahyang sunat, puasa sunat terutama Isnin dan Khamis serta sentiasa menjaga syariat. Bukan sahaja isteri, suami juga dituntut sama.

3. Sentiasa berakhlak baik. Ibu-ibu yang sedang mengandung harus lebih banyak bersabar, bersikap baik dengan jiran, menghormati ahli keluarga dan teman-teman. Tingkah laku yang baik akan mempengaruhi sikap anak yang bakal lahir.

4. Sentiasa tenang dan gembira. Keadaan emosi yang tenang dan bahagia merupakan rangsangan kepada pembinaan otak seterusnya kelahiran bayi yang sihat, terangsang, pintar dan cerdas.

Insyaallah....

~ Sharing Is Caring ~

post signature

9 comments:

mama tisya said...

sama la kita..buku ni gk kita bc time mengandungkn tisya dlu

lily azliyana @ mama zara said...

Hee..same ngan saye jugak. husbnd yg belikan buku ni. peneman setia dr preknen smpaila saat2 nak bersalin tu. buku ni yg dibwk utk dibaca ms kat hosp...=D

~Zetty84~ said...

salam...
hihi...buku ni pun sama dgn zati..
byk ilmu dan info leh dpt kan..?
dua2 ngandungkan bb zati baca buku nih...

honeylanz said...

banyakkan mengaji jugak :p

mamazana said...

mama tisya pun bc buku ni jgk ye? biku ni simple & mudah nak faham kan.

mamazana said...

dlm buku ni ada sekali surah2 yg elok dibaca masa pregnant. tu yg senang nak bwk kemana2. betul tak mama zara?

mamazana said...

mama pun sama zeti. dah masuk anak ke3 pun still continue dgn buku ni. hihihi..

mamazana said...

insyaallah has. la ni pun nafas dah pendek.. bc yg termampu je.

zety said...

yeah betul, buku ni bagus,padat dan sng nk bace amalan2 tu