Thursday, November 5, 2009

My Vitamins During Pregnancy

Today, mama nak share with all preggy mommies out there what vitamin i've taken during my pregnancy. Actually mama x amik any supplements pun just makan vitamins yg my OB give it to me je. My gynea x advise or recommend la to take any supplements. Dia just advice suh banyakkan makan buah2an & sayur2an. Mama pun ikut je la....

Ni pun dah banyak rasanya. Alhamdulillah, mama xde la terskip x makan all vitamins ni. Cuma terlewat makan tu adalah. Contohnya ubat tu kena amik waktu pg, tp mama amik lepas lunch. hihihihi.....

So, ni la vitamins yg mama amik during pregnancy & previous pregnancy.

Folic Acid 5 mg ~ 1 biji sehari. Itu pun masa 1st trimester je.

Calcium Lactate 300 mg ~ 2 biji sehari. Biasanya mama amik malam.

Sangobian Cap ~ 1 biji sehari. Mama makan pagi after breakfast.

NeuroGain PB 500 mg ~ 1 biji sehari. Makan after breakfast.

Ferrous Sulphate 100 mg ~ 2 biji sehari. Makan pagi & malam.

Pastu mama minum susu soya SEASON ni. Soya brand lain xmo. Nak brand ni gak. Itupun nak minum soya yg nak sejuk je. hehehehe.... But, my OB x brapa syor sgt mnm susu soya ni. X elok katanya. So, Mama xde la mnm beria sgt pun.

And also susu ANMUM ni. Minum 2 gelas sehari. Pagi & malam. Yg ini mmg lomah skit & selalu terskip. Bukannya apa, mama ni jenis malas nak bancuh susu. Bole pakai ke alasan tu?? Padahal x suka mnm susu... muahahahahaha....

So, u all babes amik vitamins apa ye during pregnancy ye???? Lets share ngan mama.....

~ Sharing Is Caring ~


post signature

13 comments:

MRS. K said...

saya masa pegnen dulu
takleh minum air masak
bau busuk dan tak sedap kat tekak
so, minum mineral je la
gelen2 mineral beli kat carefour
kehkeh

neezareef said...

gynae bg sy mkn kalsium..moo nama dier..pstu produk yg sy x igt dah namanye..ade 2-3 jenis vit la tp tukar2 ikut peralihan bulan

honeylanz said...

minum anmum jugak, pastu ambik obimin je. kdg2 doc tukar vit. x igt dah nama nye..

Ahliahnizam said...

Saye skang ni amik 'Obimin', pahtu minum susu Enfamama. Kengkadang tu ada gak makan madu ... :P

Tapi yg berselera bebeno skang ni, suke makan buah .. espesyeli betik, tembikai. *Yang sejuk le*. Pergghh .. nikmat. Hikss ...

Ena said...

Makan..jgn x makan..ngeh3x..tp sy dulu suke gak ngelat & kdg2 wat2 lupe..ehehee..yg pasti sy suke sgt makan buah & aper juge jenis buah..suke sungguh..

Alimaz-Kembara Terasing said...

saya jarang makan vitamin2 tu...tak lalu kalau mkn muntah...so saya tak makan langsung....

mamazana said...

mrs.k~ x leh mnm air masak? tp nasib baik bole mnm air mineral kan. mama pulak kurang mnm air. hihihi....

mamazana said...

kalsium mmg penting utk preggy mommies sbb kena share dgn baby kan.

mamazana said...

obimin!!!! besar betul ubat tu. x leh nak telan. pernah mkn skali masa visit klinik panel.

mamazana said...

ahliah pun mkn obimin gak ye. mama pun br nak berselera mkn. kena paksa pun ye jgk. anyway, take care tau.

mamazana said...

makan.... mama suka buah anggur. tp xleh mkn byk2 takut batuk pulak. hihihi...

mamazana said...

ye ke alimaz. x mkn langsung? tp baby sume sihat2 kan. suka tgk askar pn alimaz ni. hehehehe....

zety said...

kite pon mkn neurogain tu,yg obimin2 sumer xtelan dah,hehehe,tp makesure sayur,buah amikla kan..susu? minum HL je,heheheh