Bahan-bahannya
Kulit/Doh
250g tepung gandum
2 sudu besar minyak masak - panaskan
garam + air
Inti
5 biji kentang
3 sudu besar kari ayam/daging
3 biji bwg merah
2 ulas bwg putih
Segenggam ikan bilis
Hirisan daun sup
3 sudu cili kering - mama x bubuh sbb bdk2 x makan pedas
Air garam secukupnya untuk menguli - jangan terlalu masin
Cara-caranya
Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Gaul rata guna sudu sbb panas. Kalau nak guna tangan bole la jgk. hahahaha... Bancuh garam dan air. Masukkan sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
Untuk buat inti - kentang dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan. Blend bawang merah dan bawang putih. Campurkan rempah kari dengan cili kering, ikan bilis & bahan2 blend. Tumiskan bhn2 tersebut hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan kentang,air dan garam secukup rasa. Rebus sehingga kentang empuk dan air kering. Bila kentang dah empuk & inti nampak pekat, baru masukkan daun sup.
12 comments:
rajinnyee..mmg nmpk sodap :)
gebunya karipap tu..x penah buat lagik karipap ni:)
Wahhh.. sungguh rajinnn.. wat karipap petang2 nie ye.. :) Len kali nak cube la wat resepi nie..
tgh rajin... tp bila dtg mood MALAS.... beli kat kedai je la... hihihihi....
gebu ke??? nanti try buat ye mek...
mama tgh rajin dik..... try tau...
dh lama x wat karipap sndiri..muai kan wat sndiri..puas ati...cntik dah tu zana..bulat2 je bentuk dier
cantik la kuih karipap akak tu.. nampak cantik mesti rase pun mabeleskan... sedapnyer...
betul tu neeza, kalau wat sendiri puas hati skit. nak mkn brapa byk pun xpe...
mama pakai acuan je. malas nak mengelim la hajar.... hihihi....
wah rajin betul lah zana nih nak menguli2 tepung buat karipap kalu meen x de lah ms nak buat semua tuh
salam...karipap singgit...
Post a Comment