Sunday, December 13, 2009

Alhamdulillah... So surprise!!!

Last saturday mama g check up for 38 weeks. At the same time mama kena g menyerah utk diC-sec.


Malam sebelum tu mama mnm air zam nak dekat 2 jag!!! Pastu dah tengah2 mlm tu baby bergerak sangat aktif! Bukan mcm selalu. Sampaikan mama x leh nak tido.


Pagi tu, sampai SJMC dalam kul 7.40 pagi. Mama dapat no.19 tp kat kaunter Dr. Delaila mama dpt no. 9. Ramai betul preggy mommies hari ni. hihihi... Disebabkan mama kena puasa, xde la g breakfast. So mama just tunggu Dr. Delaila sampai je. Dalam hati ni, hanya Allah je yg tahu betapa berdebar2nya mama.


Then, sampai mamanya turn. Dr. Delaila siap tanya mcm mana baby? Aktif tak? Mama pun jawab baby sgt aktif dan mama rasa berdebar2. Then Doc Delaila pun check perut. Dia senyum. Then dia scan pulak. Pastu Doc pun bagtau.... "ur baby dah turn down. X breech lg... But kepala baby belum engage lagi la..." Mama pun tanya Doc. "So, meanings today x yah ceaser la ye doc?" Tetiba mama rasa mcm nak terbang je. Ya Allah.... Rasa syukur sgt!!! Mungkin malam tadi baby begitu struggle nak turn down & baby berjaya akhirnya. Patut la lasak semacam je. Owh!! Gud baby!!!!


Mama pun tanya doc nak kena induce jgk ke hari ni? Mama cdg xmo induce sbb pernah merasa masa deliver Arissa dulu. Sakit wei!!!! Pastu Dr. Delaila kata depends pada mama. Nak tunggu signs of deliver pun xpe.....


Bila dah dengar doc ckp mcm tu, mama rasa lega sikit. Since my hubby pun dah ada kat sini, so mama pun wat decision x nak induce for that day & just nak tunggu naturality pain je. Doc minta mama catat movement of baby start pukul 9.30 pagi setiap hari. Make sure at least ada 10 movement (minimum) sampai kul 6.30 ptg. If less than 10, mama kena cepat2 g spital. Lepas habis check up, barulah mama rasa lapar. Terus ajak hubby g pekena nasi lemak kat cafe... hehehe...


So, sekarang ni mama just berehat kat rumah menunggu sign of deliver je la. Mama nak ucapkan terima kasih kat semua kawan2 mama yg sudi doakan utk mama & baby. Alhamdulillah, ini semua adalah berkat doa mama, husband, parents, relatives dan kawan2 bloggers. Kita hanya mampu merancang. Hanya Allah yg menentukan semuanya....


Insyaallah, Mama akan terus berblogging sampai la mama deliver nanti.... hihihi...


post signature

15 comments:

LiAnA said...

agaknya zana minum air zam zam 2 jug tu yg dia ada tenaga nak berpusing hehe... syukur Alhamdulillah

mamazana said...

hahahahaha... agaknya la mamaliana. berkat mnm air zam zam 2 injag, baby ada tenaga nak pusing.

ibu emy efy eqy said...

masa akak mengandungkan anak ke3, lepas minum air zam2 terus rasa kuat sakitnya. kalau tak dalam 1 minggu lebih tu rasa sakit main2 je.

InsyaALLAH semuanya akan ok. Yg penting insan2 yang disayangi ada di sisi.

Tak sabar rasanya nak tahu jantina baby mamazana. walau apapun, baby lelaki atau perempuan adalah kurniaan ALLAH.

Iryani Noor said...

Alhamdulillah kak.. berkat minum air zam zam tu... moga segalanya dipermudahkan untuk akak n bb =p

Putra Mama said...

alhamdulillah... insya Allah selamat semuanya nnt.. ;)

sujaihah said...

alhamdulillah kak...besarnyer kuasa Allah..syukur sgt kan..

wan berdoa..moga keajaiban berlaku..tp rezeki masing2 kan kan..kita hanya mampu berserah padaNYan...ditentukan oleh nyer..

wan sgt paham perasaan akak masa ini...memang sentiasa agar diberikan bersalin secara normal..wan betul2 menunggu ntry akak kali ni,,,nak tau sgt aper sudahnya..alhamdulillah kak..rezeki akak...

kak zana banyak rehat yer...kena kasi hadiah kat baby tu...sbb berjaya memusingkan dirinyer..hehheh

Emy Omar said...

Alhamdulillah..berkat air zamzam serta doa mama dia la tu..eh,tapi saya masa 2nd child dulu pun mcam tu..berkat air zamzam & kuasa Allah..without air selusuh I went thru the deliver process dengan mudah sekali..apa2 pun take care

e.l.i.s.s.m.i.e said...

Alhamdulillah..baby dengar ckp mama dier tu..hikss

semoga semuanya selamat yer..

naurah makwa said...

Hehe..lega yer kak..alhamdulillah.

ibusumaiyah said...

zana..

Semoga dipemudahkan urusan bersalin...Selawat banyak-banyaknye....

vee said...

syukur alhamdulillah..mesti lega kan..x yah ceaser..v sentiasa doakan semoga zana selamat bersalin normal nnti..

hajarus said...

Alhamdulillah.. berkat akak minum air zam2 tu kut... syukur... harap2 sumernyer selamat...

Bengkung said...

Salam Zana,

Kak faz disini.

Dah bersalin ke belum ye..?

Apa2 pun akak doakan semuanya selamat :)

Take care

Kak Faz
www.bengkungmoden.com
www.mamamodern.com

mama_umar said...

berkat air zam2 tu mamazana, semoga selamat sumernye nnt :)

CuTeMiUt78 said...

syukur alhamdulilah.. harap2 dipermudahkan semuanya.. insyallah