Thursday, December 3, 2009

Baby + Mama Check List

Walaupun mama ni pregnant anak yg ke3, tp persiapan tu mcm dpt 1st baby je kan. Masa pregnantkan Arissa pun mcm tu jgk. Mesti nak wat check list. I'm so xcited babes!!!

Mama dapat banyak jgk senarai baby check list dari Internet n dari kawan2 bloggers. So, mama pun just combine & here is the check list :

Clothing

Baju Lengan Pendek ~ 5-6 helai
Baju Lengan Panjang ~ 5-6 helai
Seluar Pendek ~ 5-6 helai
Seluar Panjang ~ 5-6 helai
Baju Jalan ~ 1 helai
Barut ~ 12 helai
Baju + Seluar Lubang ~ 4 helai
Romper ~ 2 helai
Mittens & Booties ~ 5 helai
Socks ~ 10 helai
Hat ~ 2 helai
Bibs ~ 2 helai
Untuk baju n seluar saiz (New Born/Size 12/Size 14) - Campur2

Feeding

Breast Pump ~ dah ada, Spectra 3
Termos*
Feeding Bottle ~ sume size dah beli kat pureen
Teats (S) *
Bottle and Teat Brush ~ dah ada
Bottle Warmer*

Nursery

Baby Cot / Playpen ~ pakai yg prev. nyer brand GRACO
Baby Pillow & Bolster ~ ada 2 set
Tilam/Comforter ~ pakai yg prev.dulu
Mosquito Net ~ pakai yg prev.
Blanket ~ 2 helai
Nursing Pillow ~ x yah kot...

Bathing

Bath Tub ~ pakai yg prev.
Toiletries (Baby Bath+Syampoo)
Towel ~ 2 helai
Cotton Balls ~ done
Cotton Buds ~ done
Baby Comb/Brush ~ done
Baby Manicure Set ~ done
Nasal Aspirator ~ done

Diapering

Changing Mat ~ beli baru sbb yg dulu dah koyak
Baby Wipes (Pureen) ~ 4 pack (L) 4 pack (S)
Disposable Diaper (Newborn) ~ dah beli 2 bag kat Pureen
Napkins ~ 10 helai
Nappy Liner ~ 1 kotak, ada 100 helai
Diaper Rash Cream ~ 2 kotak
Safety Pin~ done

Traveling

Stroller ~ pakai yg prev. brand Sweet Cherry
Travel Bag ~ done
Baby Bag ~ done
Baby Car Seat ~ tgh survey lagi...

Others

Nappy Kleen ~ dah pakai pun wat basuh baju baby. hihihi...
Bakul Baju Baby ~ 2 bakul. Baju simpan dlm rak Toyogo je.

Mama

Nursing Bra ~ 2 helai from Avon. Nak kena beli lagi ni.
Kain Batik ~ 5 helai
Bengkung ~ dah ada, tp nak beli lg satu yg zap on punye.
Socks*
Set Bersalin ~ Nona Roguy
Maternity Pad ~ dah beli kat Pureen
Disposable Panty ~ 1 pack
Nipple Cream ~ minta kat gynea. hihihi...

Others

Bidan/Tukang Urut ~ belum booked
Batu Tungku ~ guna prev.

* Beli kemudian

post signature

6 comments:

LiAnA said...

wahh bestnya mesti tak sabarkan... dh tau gender baby ker??

e.l.i.s.s.m.i.e said...

bengkung moden atau bengkung zap tu bleh beli kat farmasi.x silap rega dier 90 hengget.ada size, kena ukur size pinggang kita la.

mamazana said...

nernous maaaa.... gender still don't know tp bila tgk perut ramai yg kata BOY! Amin...

mamazana said...

oh, ye ke... apa nama brand bengkung tu ek??

Nurhayati said...

mmg macam2 persiapan tuk baby kan.. tak kira la sorang ke.. 10 orang ke.. tetap perlu gak ;)

mamazana said...

hehehe... bukan apa mummy, mama ni agaknya yg lebih2 xcitednya!