Wednesday, December 9, 2009

Baby Tak Bergerak???

U alls nak tahu tak? Pg2 td kan, around kul 3.oo pagi mcm tu mama g SJMC!!!!


Citernya gini, dlm kul 2.30 pg tu, mama tersedar sbb rasa nak terkucil. Lagipun tersedar msg from my hubby tanyakan baby lasak ke tak??? Lately ni mama mmg x leh nak tido sbb baby tersgt la lasak. Tp pagi tu mama rasa lena sangat tido.Then mama xde rasa movement of baby pun!!!


Masa mama nak bangun g toilet pun perut ni rasa ringan sangat. Selalunya, hanya Allah je yg tahu betapa susahnya nak bwk perut ni. Issshhh... Nape pulak baby x gerak ni??? Puas mama tepuk2, panggil2 baby. Selalunya, kalau mama bangun, baby pun bangun sama. Mama usap2 lagi. Baby.... bangun baby.... Mana anak mama ni???? Senyap je org kat dalam.... Ya Allah, selamatkan la anakku!!!


Mama dah start cuak & fikir yg bukan2. My baby........ Nauzubillahhiminzalik.... Mama terus kejut my sis & parents bgtau baby x gerak pun... Masa tu dah start nak nangis... Call hubby kat Jakarta. Kesian kat dia. Terkejut + risau. Mama decide nak g spital pagi2 buta tu jgk.


Masa tgh bersiap2 nak g spital tu, baby still x bergerak langsung!!! Uwaaaaa.... Nape baby mama x gerak ni??? Lepas mnm air zam zam yg ayah tawarkan, salam ngan my mum mtk doakan baby selamat. Then my sis & bro pun anta mama g spital. Dalam keta pun mama bc selawat & bc laillahaillaanta... sambil usap2 & panggil baby. Still x bergerak langsung.


Sampai simpang nak masuk spital, br mama ada rasa movement skit. Alhamdulillah!!!!! Walaupun slow but its a good sign for me. Terus msg kat hubby. Then sampai spital, naik kat labor & delivery unit. Mama dah siap2 call diorg before dtg td. Terus diorg wat CTG. Masa tu Mama dpt dengar heartbeat baby dgn jelas skali!!! Ya Allah... Syukur sangat. Pastu barula baby gerak2 . Wat CTG about 1 hour.


Dalam kul 5 pagi tu brla mama balik & baby dah gerak mcm biasa... Then msg kat my hubby bgtau kat dia sume dah ok... Kesian pulak kat darling mama tu. Mesti dia risau kat sana.... Baby mama tido ke tadi??? Puas mama panggil tau.. Mama teramat la risau sayang... Mama x nak bad thing happen kat baby mama ni...


Mama nak ucap terima kasih kat adik2 mama yg anta & teman mama sepanjang kat spital pg tadi. Mengantuk2 diorg. hihihi... Wat my parents yg jg puteri2 mama yg enak beradu, x sedar mama dia dok kalut pg2 buta tadi. Baby mama jgn wat mcm tu lagi tau... Wat mama gabra je.... Harap2 sume selamat... Aminnn.....


post signature

22 comments:

MRS. K said...

mujur takde pape..
take care ye..

sujaihah said...

alhamdulillah kak...nasib baik takder aper2 belaku...

LiAnA said...

suspen baca.. makin due ni ruang tu dh sempit.. agaknya baby penat tu yg tertido..take care yer

mamazana said...

tu la dik,mujur xde apa2...

mamazana said...

mama mmg cuak pg tadi wan... tetiba dia x gerak langsung!!! tu yg g readh spital pagi2 buta.

mamazana said...

tu la... atok n wan pun kata mcm tu. baby tido sbb letih sgt. sampai mama dia kejut pun x sedar... wat mama dia panik je...

CuTeMiUt78 said...

syukur alhamdulilah..baby ok.. eemm risau gak bila baca tadi

HaslinaFirdaus said...

Salam Kenal Zana,
Suspen betul kisah baby ni...
klu i pun mau nangis gak...
alhamdulillah nasib baik takde
apa2... hopefully sumer selamat yer... baby songsang ye, samala ngan my 2nd baby, terpaksa caeser..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

alahai memang cuak...hrp semua ok sampai deliver..amin

Nor Aishah said...

nasib baik baby gerak balik ye... saya harap baby dalam kandungan sihatlah ye.. maybe dia nyenyak sgt tido kot

vee said...

syukur alhamdulillah..semuanya ok..vee baca entry zana td rasa suspens gak..Vee doakan semoga semuanya berjalan lancar sehingga selamat melahirkan nanti..x sabo rasanya kan!!

ibuaries said...

suspen betul biler baca tajuk entry ni...syukur alhamdullillah x de apa2.

mamazana said...

rina, alhamdulillah... dah gerak mcm biasa...

mamazana said...

salam kenal haslina...

thanks sudi singgah... 3rd baby ni songsang pulak. this sat kena ceaser. harap sume selamat.

mamazana said...

mmg cuak eliss!!! lebih2 lg bila husband xde... mau x panic!

mamazana said...

betul tu aishah... nyenyak sangat la tu sampaikan mama dia panggil x gerak langsung. hihihi....

mamazana said...

hi vee... lg 3 hari je nak g menyerah. harap2 sepanjang 3 hari ni xde apa2 berlaku sbb my husband tu x balik lagi...

anyway thanks ye vee doakan utk zana..

ibu emy efy eqy said...

alhamdulillah semuanya ok...

terkejut juga masa akak mula2 baca entry ni tadi.

berdebar2 juga. tinggal beberapa hari je lagi baby akan lihat dunia yang indah ini.

byk2kan berdoa dan ingat bahawa ALLAH sentiasa bersama kita...

mamazana said...

syukur siti. baby dah gerak mcm biasa..

mamazana said...

tu la kak... pg tadi mmg zana panik betul. tu yg nekad g redah spital. mujur sumenya ok kak....

Nurhayati said...

alhamdulillah.. mama n baby takde ape2x.. risau betul bila baca entry ni.. berdebar2 tau.. huhuhu.
insyaAllah semuanya akan selamat. Mummy doakan yg terbaik buat mama sekeluarga k.

mamazana said...

mummy, pagi tu mama mmg rasa panik sampai terpaksa wat decision g redah SJMC pg2 buta tu.

Alhamdulillah, till now baby dah aktif mcm biasa. Mekacih ye mummy...