Wednesday, December 9, 2009

Differences Of My Pregnancies

Salam dear!!!!

This time, mama nak citer about differences of my pregnancy. Pregnant kali ni mmg berbeza skit with my previous pregnancy. Walaupun dah masuk anak yg ke3, this time br la mama merasa mabuk, malas, penat, lasak and etc. Lagipun pregnant kali ni mama jd temporary housewife kan. Mmg letih sgt rasanya.


Pic Batrisyia 1 day after deliver.


1st Pregnancy
~ mama xde mengalami alahan langsung pun. makan pun berselera je.
~ berat naik melampau2 . Berat asal 52 kg. My last weight before deliver is 72 kg. Naik about 20kg!!!! Just imagine.
~ sensitif & cepat merajuk. So perangai Batrisyia pun mcm tu la sekrg ni.
~ suka makan yg masam2 xpecially suka makan buah mangga. Batrisyia x mkn buah lain. Nak makan buah mangga jgk.
~ suka makan roti. X makan nasi pun xpe.
~ x brapa rajin nak masak. maklumla, duduk ngan mak. sume dah siap. hihihi...
~ preggy Batrisyia sgt senang, bersalin pun senang gak.
~ deliver awal sehari & ada tanda2 sakit nak bersalin. dalam labor room just 2 jam je.



Masa ni preggy 6 months

Kalau u all nak tahu, sebelum pregnantkan Arissa, mama pernah 2 times misscarriage tau.
1st misscariage ~ masa tu dah 9 mgu. Masa 1st check up, my gynea was told that no heartbeat on our baby. Terkezut jgk. Amik blood test & confirm, baby can't survive. Kena wat D&C.
2nd misscarriage ~ pregnant semula after 3 mth. misscariage masa dah 10 mgu. Ada bleeding skit. Bila gynea check & amik blood test, confirm i'm not pregnant. But my case called Molar Pregnancy aka Kandungan Anggur. D&C again... Adeiiii.
My gynea was advised, x leh pregnant selama 6 months. But 1 month later, mama pregnantkan Arissa pulak. Nak wat camne, Allah swt dah bg rezeki kat kami dlm waktu terdekat. Nasib baik selamat..... muehehehehe.....

Pic Arissa 15 mins after deliver.


2nd Pregnancy
~ sama macam yg dulu, xde alahan langsung. Makan berselera aje.
~ berat naik 14 kg.
~ suka makan buah2an.
~ masa pregnant 2 months, mama kena admitted about 1 weeks at SJMC coz of bad rest case.
~ then dapat MC 1 bulan. Best wooo... makan, tido je kejenya...
~ x brapa rajin nak masak. masa ni still duduk ngan mak lagi.
~ masa pregnant 7 bulan dah kena tinggal dgn husband sbb die kena attach ke Sudan... sedey...
~ dah duduk jauh dgn hubby, terpaksala jadi independent. Arissa mmg independent orgnya. ~ masa nak bersalin, mama gi menyerah diri & kena induce. Padahal cuma lewat sehari je. Taubat.... lepas ni dah rasa sakit baru g SJMC. Sakit wooo kena induce. huhuhu....



Mama preggy at 4 month



Mama preggy at 7 months
3rd Pregnancy


~ kali ni pregnant lain skit sbb mama baru la merasa loya, mabuk muntah ijo.... adoiiii...
~ kurang selera makan.
~ berat pun x naik banyak. Baru naik 7 kg.
~ rajin masak & rajin kemas umah. dah tu duduk umah sendiri. hahahaha.....
~ masa 7 bulan still bole pakai mini kurung lagi tau.
~ pregnant kali ni org cakap muka nampak berseri2. org cakap ek... bukan mama cakap. muahahahaha... perasan!!
~ preggy kali ni mama jd housewife (amik unpaid leave) sbb ikut husband dok kat Jakarta. Dah sarat ni, kena la balik & jg anak2 sorang2 sbb husband still attached at Jakarta.... sedey sgt!!!! uwaaaaaaa!!!!! Some more, x tahu lagi dapat deliver baby thru normal or C-sec...


post signature

8 comments:

ibu emy efy eqy said...

baby boy kot!

tak scan ke?

tak kisahlah bersalin normal ataupun operation, yang penting mamazana dan baby selamat.

a...min.

lily azliyana @ mama zara said...

betulla..pregnant kali nmpak cumei sgt mama Zana..hehehe..

nway..sy pon pernah rase pengalaman diinduce. mmg sakit sgt..huhu..hopefully ade rezki nxt time tk mau induce dh..

CuTeMiUt78 said...

eemmm semoga bersalin kali ni.. selamat semuanya.. dan dipermudahkan segalanya.. insyallah..

Ena said...

Memang nampak berseri sgt Mamazana nie..
Moge di permudahkan urusan la ye..

mamazana said...

Akak, moga masin mulut akak zana dpt baby boy ni... Aminnnnnn. hihihi...

mamazana said...

ala mama zara ni... mana ada cumeinya.

tp induce mmg sakit sgt. sampai sekrg teringat2 lagi... huhuhu...

mamazana said...

insyaallah.... mekacih ye rina...

mamazana said...

Berseri kr dik. Org kat dalam tu transfer kot... hihihi...

mekacih ye dik..