Tuesday, December 8, 2009

My Baby Still Breech ~ 12 Dec 2009

Pagi semalam mama g check up kan... Hurm... my baby still breech... as last week position. Melintang. Ni la bad newsnya...Mama mmg dah rasa baby ni x akan turun lagi sbb mama still rasa lagi kepala baby at right side my belly. Mama pasrah dan redha. Ceaser pun ceaser la. Janji baby mama selamat.


Seblm nak scan tu mama mmg dah rasa berdebar2. Pastu doc kata perut mama berbonggol2. Lasaknya org kat dalam. huhuhu.... Then masa scan, doc kata baby still melintang. Yang lain2 sume ok. Baby sihat, berat dah cecah 3 kg, air ketuban cukup, kedudukan uri cantik, tali pusat x terlilit, cuma kedudukan baby je breech. Disebabkan baby dah masuk 37 weeks, chances nak pusing tu 50-50 je.


So, doc dah siap bg date for deliver on 12 Dec 2009, this Saturday which is baby dah 38 weeks. Masa tu baby dah matured and mmg sesuai for C-sec. Pastu doc bgtau on 12 Dec 2009 tu kalau baby still melintang, mama mmg kena C-sec. Tp, kalau baby dah turn down, mama kena induce. Kiranya 12 Dec 2009 tu my deliver date la. Cuma x tahu via C-sec or normal, depends on position baby....Adei... Berpeluh2 mama dengar. Mama dah cuak. Pucat sekejap muka masa tu.


Pastu doc bgtau lagi, kalau water bag dah pecah, kena cepat cepat g spital, takut baby lemas or die. Ya Allah, gerunnya mama dengar. Harap2 jgn la pecah seblm this Saturday. Kalau dah start sakit pun, jgn tgu yg 5 min tu. Dah start sakit kena terus g spital jgk. Habis je check up, mama terus call hubby. Inform kat dia about mama & baby condition. Senang skit hubby nak arrange cuti. Masa tu dah nak nangis tp mama terpaksa la tahn. X kan la nangis depan public!!! Malu weh....!!! huhuhu...


Masa nak balik kat dalam keta, air mata mama ni berderai2 dah. Mama layan blues... huhuhu... Mama risau sbb my hubby xde kat sini. This Friday baru sampai. Itu pun malam br sampai. Mama takut dalam masa 5 hari ni ada tanda2 nak bersalin mcm water bag pecah or dah start contraction. Takut sgt bila dgr doc kata baby lemas or..... Nauzubillah.....


Mama terus call my sis bgtau kat dia mama maybe kena C-sec this Saturday. Terkekezut dia. My sis tu dah ada pengalaman sbb dia kena C-sec hari tu. My sis kata jgn risau, x sakit pun. Mama bukannya apa, org yg bersalin C-sec ni lain skit cara berpantangnya. Sapa la yg nak jg mama masa pantang nanti sbb kalau ikut plan, mama berpantang sendiri sbb my mum sibuk dgn preparation my sis nak kawin. Pastu my mum jg anak my sis pulak. My hubby dapat amik cuti brapa mgu je... Sapa yg nak jg mama & anak2 yg lain tu???? Fenin!!!!


Deep in my heart, mama berharap anak mama ni sempat berpusing2 lagi. Tiap-tiap malam mama usap perut ni sambil minta baby turn down. At least mama bole la bersalin normal walaupun kena induce. Mama tahu, everynight baby mama ni struggle nak turn down. Mama terasa kepala baby melonjak2 sampai ke pinggang mama. Baby nak turn down agaknya tp mungkin tersilap teknik. hehehe... Bila dah penat, baby stop sekejap. Kesian pulak mama. Mama kata kalau baby tak boleh takpela. Nanti cuba lagi ye sayang...


Wahai anakku sayang, walau mcm mana pun ur position nanti dan mama dah ditakdirkan C-sec, mama redha. Janji anak mama ni selamat. Itu yang paling penting. Semoga Allah permudahkan mama bersalin dan anak mama dilahirkan dengan selamat, sihat dan sempurna tanpa sebarang complication... Amin.


So, 12 December 2009 adalah hari menyerah diri. huhuhu... Kawan2.... doakan mama & baby selamat ye... My husband kata x dapat la baby nak share date of birthday dgn papa dia which is on 20 December. Pulak.....


post signature

36 comments:

MRS. K said...

tak kisah normal or csect
arap semua selamat...

My Lovely Family said...

kak zana kuatkan semangat...yg penting baby n kak zana selamat...kalo dah rasa sakit tu jgn tggu tau terus gi spital nanti jd cam yan..baby tak sempat lahir kat spital...lahir dlm kete...tp kes kak zana ni lain sikit...yan doakan semua nyer selamat k take care kak zana...

Ana said...

Insyaallah..hrp2 sume selamat walau ape pun caranye.. Kalo cnfm 12/12 sama dgn ayah faris la huhuhu..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

hrp2 baby turun disaat akhir dan berpusing .tapi c-sect memang x sakit la..Insya Allah.tp tu laa susah jugak orang tak jaga sebab tak leh buat kerja berat lepas tu.

sujaihah said...

kak zana..jagn risau kak..aper yang akak hadapi sebijik cam wan hadapai...pengalaman akak sama ngan wan..masa nak bersalin semua takder masalah..kecuali breach...alhamdulillah kak...masa dah berlalu...wan akui waktu berpantang memang agak memeritkan..sbb cser..

husband akak cuti kan,,ikut pengalaman wan..lepas csor dalm tempoh 2 minggu...maybe boleh jaga anak sikit..tapi tak boleh banyak gerak sgt kak

aper2..klu boleh mintak saper2 teman kak..akak tak boleh sorang2..wan doakan akak selamat melahirkan baby..amin

Emy Omar said...

Sbar la ye..I went thru the c-sect for my daughter last year.Unexpected masa tu..apa2 pun sabar la..yang penting both of u selamat..take care yea...

notti netti said...

salam....I pon c-sect....semuanya ok sebenarnya...yang penting cara pemikiran kita....be positive...okey.I waktu pantang c-sec dulu...time tengah 2 weeks berpantang, siap leh jatuh tangga lagi...alhamdullillah takde apa2. Kuat semangat jer....take care....

honeylanz said...

has doakan yg terbaik utk zana & baby..Insya Allah

Ena said...

Ena doakan semuanye Selamat & di Permudahkan Semua Urusan yer Mamazana.. :)

lily azliyana @ mama zara said...

ye..kami sume doakan yg terbaik utk mamaZana n baby..takpela kena c-sect asalkan both baby n mama selamat k..all the best!!..=D

Dania's mummy said...

akak, c-sec tu x sakit, insyallah by 2 wks akak da boleh handle sendiri. Akak pantang kat bawah je tau, jgn naik turun tangga. Lagi satu, why not akak cari org indon 1, standby maid dalam masa pantang tu. Biasa cina2 ada buat... klu akak nak cari cina pun boleh. dia boleh dok rumah akak, jaga akak utk sebulan. tapi bayaran dia mahal jugak dalam 2-3 ribu mcm tu. Klu tak pun, cari indon la utk handle anak akak dlm tempoh sebulan tu.

LiAnA said...

zana..
kena kuat semangat yer.. nnt baby kat dalam lebih tenang.. don't worry c-sect ok jer.. u dah kuat bila masuk 2 minggu...

bengkung guna apa yer?? kalau c-sect cari bengkung zapp on.. kat toko jamu ada jual...
bila doc ckp dah kering luka boleh start pakai.. just lapikkan luka jahitan dengan maternity pad takut tertekan...

kalau pakai bengkung tu at least rahim kita ada sokongan.. kalau tak rasa longgar semacam...

take care yer... u can do it...

naurah makwa said...

takper kak..berdoa dan kuatkan semangat ok..

ibuaries said...

masa sy c sect dulu, memang tawakal & berserah je sebab masa tu 1st time bersalin & unexpected plak nak kena c sect. syukur alhamdullillah baby ok w.pun bahu tersangkut kat tali pusat & tpaksa tunggu 12 jam lps air ketuban pecah br masuk ops room.

yg penting kena betul2 pantang ye & jaga luka c sect tu. insyaAllah kita doakan yg terbaik.

izan ishak said...

kak zana...moga2 semuanya selamat for both of u n bby....

tabahkan hati . InsyaAllah semuanya selamat.

Nurhayati said...

insyaAllah mama dan baby dlm keadaan yg selamat dan sihat.

mama, ape2 hal text mummy yer.. leh mummy datang melawat..nak dekat sangat dah ni kan.

suhaila-ab said...

insyaAllah zana n baby selamat segalanya..

ibu emy efy eqy said...

insyaALLAH semuanya akan selamat...

kak wa doakan mamazana selamat bersalin begitu juga dengan baby yang bakal lahir nanti...

berdebar2 nak tahu jantina baby.

mamazana said...

MRS.K, insyaallah... mekacih...

mamazana said...

bersalin dlm keta... hihihi... dah kuat dah sekrg. kak zana redha je ni... thanks ye yan...

mamazana said...

x dpt kongsi besday dgn papa dia, kongsi dgn ayah faris pun jadi la... hihihi...

mamazana said...

betul tu eliss... zana risau lepas deliver tu. xde sapa nak jaga. mujur husband dpt amik cuti 2 mgu.

mamazana said...

wan pun kena c-sec jgk ye? kak zana risau masa pantang tu je. risau sapa yg nak uruskan kak long & kak ngah tu. papanya jauh lak. sib baik papanya amik cuti 2mgu. kalau tak haru gak...

mamazana said...

Emy pun ada xperience gak ye... zana pun harap sumenya selamat. mekacih...

mamazana said...

ya allah, mcm mana bole jatuh tangga ni netti??? sib baik xde apa2.anyway take care u too...

mamazana said...

mekacih has...

mamazana said...

insyaallah... mekacih ena...

mamazana said...

betul tu mama zara, c-sec ke, normal ke, asalkan dua2 selamat. insyaallah...

mamazana said...

betul ke dayah? sib baik abg wan amik cuti 2 weeks. bole la dia jaga n uruskan bdk2 tu..

mmg nak cari indon, tp x jumpa la dayah. akak mmg pantang kat bwh je. dayah pun pernah potong gak ke???

mamazana said...

liana pun pernah c-sec jgk ye?

tu la org ckp x leh pakai bengkung. tp zana nak pakai lepas luka dah kering nanti. hubby dah beli bengkung zap on kat jakarta. kalau x pakai, x sedap pulak rasa perut kan...

anyway, thanks for the tips ye liana...

mamazana said...

ok naurah.. mekacih.

mamazana said...

mama pun tawakal & berserah je ni siti. mekacih ye...

mamazana said...

insyaallah... mekacih ye izan....

mamazana said...

ok mummy... apa2 hal nanti mama roger... hihihi...

mamazana said...

insyaallah sue... mekacih.

mamazana said...

insyaallah kak... akak pulak yg berdebar2 ye... hihihi...