Thursday, December 10, 2009

Packing Bag Baby

Memandangkan mama nak kena deliver baby on this Saturday- 12th December 2009, mama should start packing barang-barang untuk di bawa ke hospital in case emergency ke. Barang2 mama & baby semua dah siap dalam beg. And barang2 tu mama dah masukkan siap2 kat dalam keta.

Mama just prepare awal2 je. Maklum la, my darling hubby tu kan jauh nun kat Jakarta. Kalau tetiba dibuatnya mama sakit nak bersalin, xde la kelam kabut sangat. Sumenya dah ada dlm keta. Rasa susah hati jgk ni. Lain tau org lain dgn husband kita yg teman g spital ni. Sepatutnya my EDD on 25th Dec. Tp disebabkan baby still in breech position, mama terpaksa menyerah utk diC-sec. Harap2 sumenya selamat.


So, this is mama nyer hospital bag's list.


LISTS OF BABY
Baju & Seluar, Mittens & Booties, Blanket, Barut, Baby Wipes, Toilettries (travel), Feeding Bottle & Minyak Berubat Mustajab NR


LISTS OF MAMA
Baju (btg depan), Kain Batik, Towel, Sweater, Stoking, Nursing Bra, Panty, Maternity Pad, Slipper, Hand Sanitizer, Toiletries (Berus gigi/Sikat/Sabun), Air/Minyak Selusuh/Air Zam-zam, Plastic Bag, Kad Hospital (Insurance Card/GL Letter)


Baju2 baby ni biasanya pakai masa nak balik nanti. Sbb kalau ikutkan previous experience, sepanjang baby kat spital, dia just pakai blanket je. Mandikan baby pun sume staff nurse yg buatkan. Mama just BF baby je.... hihihi... Mama nyer baju pun utk dipakai masa balik nanti sbb mama akan pakai baju spital. Cuma just bwk yg spital x sediakan je la....


Mama just bwk satu bag je. Share ngan baby. Senang skit papa nak bwk or sesapa yg anta mama g spital nanti.



post signature

16 comments:

~Zetty84~ said...

erm..rasa cam tingin lak nk berbdn dua..!!!
hikss...bestnyer..x sabar nk nengok bb akak nanti...
mesti comel cam kakak2nya... ;p

vee said...

Zana..bgsla dah prepare awal2..at least bila ada emergency x kelam kabut..mesti tengah berdebar2 menanti hari kan..

Syasmeen said...

ler zana kena operate gak ek...byk kan bersabar yer...maybe ada hikamah sebaliknya..hubby blk tak esok lusa nih....take care my dear

honeysour's blog said...

thanks akak..
blog akak ni mmg bnyak info yang saya boleh take note...

harap akak selamat melahirkan baby...
dan salam kenal juge...

ibuaries said...

bagus la prepare awal2.. x la kelam kabut nanti. saya dulu, air ketuban pecah kat umah dlm pkl 1 pagi. pegi hospital bw beg & duit deposit utk masuk wad je. i/c, hand phone semua x bawak. lawak la bila kenangkan. maklum ler 1st time.
sampai spital bleh plak guard tu suruh naik lif g labor room. kot ye pun ngantuk @ mamai. nasib baik ada wheel chair kat situ. duk la kat wheel chair tu.

zana take care ok. selawat byk2, good luck. control nervous tu. memang payah terima kita nak kena c sect. tapi ingat je la yg kita buat ni semua utk baby kita.

sujaihah said...

kak bila dah ader pengalaman ni...senang je nak prepare aper2 kan..dah tak dah aper guna..aper yang tak guna..

klu saya masa dulu..beg yang saya bawak dah bacam org nak balik kpg..punyer la besar..kelakar betul.sbb wan pun dok kasi date nak bersalin..so prepare tu bukan main lagi..dah macam nak duk hptl sebulan,..hehhe

wan doakan akak and baby selamat yer..aminnn.

izan ishak said...

senanglah kalau mamazana dah prepare awal2kn. izan doakan sumenya selamat...

suhaila-ab said...

huh siap sumer dah...tu nak tunggu kuar baby je la ni..huhuhu...mesti tak sabar kan...

mamazana said...

hi zetty....

tingin nak ada baby lg ye??? hihihi... next year bole la tambah lagi... mama pun x sbr2 jgk ni... tp rasa berdebar2 gak...

mamazana said...

betul tu vee... mmg zana saja prepare awal. xde la kelam kabut nanti. rasa berdebar2 sbb dah tahu kena ceaser. hehehehe....

mamazana said...

hi meeen... kena ceaser ler nampaknya. baby lasak sgt. Hubby insyaallah sampai mlm esok.

Thanks meen...

mamazana said...

sama2 honey....

seronok kak zana dgr sbb info2 ni dpt membantu honey.

nanti singgah lagi ye...

mamazana said...

hehehe... sampai terlupa bwk i/c & HP. biasa la.. anak sulung kan siti...

anyway, time kasih siti. kita wat yg terbaik utk anak kita. yg penting baby selamat kan....

mamazana said...

hahahaha.... kelakar dgr citer wan, bwk beg mcm nak tinggal sebulan kat spital....

bila doc dah bg date, tu yg wat rasa berdebar2 kan.

insyaallah wan... harap2 sume selamat.

mamazana said...

time kasih izan.....

mamazana said...

dah siap dah sue... nak tgu baby kuar je... hihihi...