Tuesday, February 9, 2010

Haziq kena rashes la...

Alahai... My little boy kena rashes la... Rashes tu buat dia rasa gatal2 la kot sbb nampak sgt die uncomfortable. Asyik merengek2 je. Mula2 tu kena kat area muka je. Then mama pun just letak medicated powder kat muka dia. Pastu rashes tu hilang. Lega.

After a week Haziq kena rashes semula. Mama pun just letak powder medicated tu again. Then kulit jadi kering la pulak. After that mungkin sbb berpeluh2, rashes tu merebak sampai ke tengkuk, kepala & telinga. Last Saturday, bwk Haziq gi 1st jab. Paed bg lotion - Ezerra suh sapu kat area yg kena rashes tu.


Then, after letak lotion tu, mama tgk rashes makin byk & jd mcm berkuping2. Aik... Mama pun apa lagi terus stop sapu lotion Ezerra tu. Sian sgt kat my boy sbb die dok gosok2 muka dia. Sib baik rashes tu kena kat muka, kepala & tengkuk je. Kalau kena kat seluruh badan, haru la jgk...

So, sekrg ni mama x tahu nak wat mcm mana. Nak g another klinik pulak la but my husband dah terbang ke Jakarta. Kena mtk tlg pakcik diorg ni la antakan.

My mom ckp mcm kena ruam susu je... Dia suh letak bedak sejuk. My 2 girls tu masa baby xde la pulak kena rashes teruk gini. Risau mama tgk la... U alls ada xperience tak??? Meh la share ngan mama...

Habis merah2 pipi dia. Sampai luka dia gosok even pakai mitten.

Kat belakang tengkuk ni pun penuh rashes. Jd mcm berkuping2.

Nak sapu apa ek???

post signature


9 comments:

Mummy Eysraf said...

siannya.. zana cuba Travacot. Kat farmasi ada.. insyaallah akan baik. Kompom.

Ena said...

alahai kesiannyer..

dulu anak ena penah kene camnie..
tp ena cume basu muke dier pas BF tu ngan air suam.. tp x tau la klu x sesuai ngan kulit baby camel mamazana nie..
dlm pada tu kene jumpe doktor juge sbb kiter xtahu jenis rashes yg dialami kan!..

Alimaz-Kembara Terasing said...

ala siannya...dulu semua ank2 saya jadi cenggini...saya jumpa dr then dia bg ubat sapu ja.....yang penting kuping dia jangan buang...biaq dia jatuh sendiri....

kalau berair awak ambik bedak sejuk campur dgn tepung ubi kayu....blender sekali sampai halus...then sapu kat kulit macam sapu bedak.....insyaallah lega la nanti....

Zura said...

Assalamualaikum...

kni sebijik sama dengan anak ke 2 saya... naik merah teruk sangat...doc bagi ubat sapu pun x jalan.. at last bawak pergi buat blood test - doc kata dia x boleh minum susu lembu at all...jadi saya tukar susu soya. enfalec A+ Soya x sampai 2 hari terus hilang rashes tu... anak awak minum susu apa?

Sidratul Muntaha said...

mamazana
sapu ni haa..
memula sapu dengan varselin
pastu sapu dengan fobancort cream
kat farmasi ade jual
mmg tu standard ubat tuk eczema or rashes sbb aqil dulu lagi teruk kena smpai warded 3 hari kat spital.
jgn sapu bedak sbb lagi melepuh then also jgn sapu dengan calamin lotion yg kaler pink tu.
tu pun sama..
harap dpt membantu.

cik mas said...

aduhai.. kesiannya haziq. mesti dia rasa tak selesa sangat tu.. anak buah akak ritu kena rashes jugak pastu ayah dia sapu dengan tepung jagung jer. alhamdulillah ok..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

my nuha pun naik macam ni jugak ms dalam hari.mak me suh letak tepung ubi tu.Alhamdulillah ok.

honeylanz said...

alahai cian nye. faktor cuaca kut..

Zura said...

cube check dengan doc, kalau sapu macam2 krim or bedak sejuk still x hilang, rasa nya sebab susu...selalu kalau elergik susu lembu memang x kan hilang rashes selagi tak stop susu lembu...