Thursday, February 25, 2010

Projek Kebun Sayur

Ingat tak entry mama yg tittlenya Projek Menebang Tebu. Ala, tebu2 yg my father dok tebang kat belakang umah mama tu??? Sekarang ni area belakang umah mama dah jadi kebun sayur2an pulok... hehehe...

Atuk dah tanam mcm2 sayur kat belakang umah ni. Ada kacang panjang, kunyit, lengkuas, cili api, daun pandan, pisang, tebu, & peria. Dia kata syg tanah tu dibiarkan kosong je. So, die pun buatla projek kebun sayur2an.

Mama x kisah atuk nak tanam apa pum. Nak harap mama ni menanam, mmm xde la kot.... Tangan mama ni panassss...Ngeeeehhh....


Pokok Cili Api

Pokok Pisang.
Sapa yg x kenal pokok pisang? Meh, mama nak dush..dush skit.

Pokok Kacang Panjang
Belum berbuah lagi

Wah... Banyaknya cili api. Next week dah bole petik ni.


Daun pandan yg subur...

Lihatla kebun ayahku... Yg kosong tu br tabur benih pokok peria.


Tanah sekangkang kera kat depan umah mama. X sempat nak beli pasu bunga. Jiran sebelah ada mcm2 tanam pokok bunga. Kiteorg nyer gonjeng je...

post signature


3 comments:

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

sgt jeles ok tgk org berkebun2 ni...naknak kalau hasil tanaman menjadi...pagi sabtu lepas saya pun berkebun gak...tanam yg basic boleh makan kat rumah...oppss...bukan saya yer...tapi bibik yg tanam...kalau saya yg tanam mmm..habis semua tanaman tak hidup...

ibuaries said...

kemasnye kebun...jealous la. teringin gak berkebun kt blkg umah. bila la agaknye nak mula. hmmmm. harap pokok dlm pasu bunge je. itu pun dah lama x dibaja :-)

mama_umar said...

depan umah kitorg abis dah kene tiles xde tanah,so letak dlm pasu2 jela klu nk tnm ape2