Wednesday, March 3, 2010

Soklan Cepu Mas

Bdk2 zaman sekarang mmg pintar, cerdik, pandai, kreatif & seangkatan dgnnya kan.... Termasukla anak mama Batrisyia yg berumur 5 tahun tu. Banyak tanya & sume nak tahu. Semalam Batrisyia tgk gbr kawin mama & papa dia. Then dia pun tanya soklan kat mama. Lebih kurang gini la soklannya..

Batrisyia : Mama, kenapa dalam gambar ni xde gambar kak long?

Mama : Memang la xde sbb mama br kawin dgn papa. Mama kan jd pengantin.

Batrisyia : Kenapa mama x ajak kak long masa mama jadi pengantin?

Mama : Masa ni kak long xde lagi. Baru nak masuk dalam perut mama. (bole terima ke jawapan tu ek??? kuikuikui.... Harap2 dia x tanya lagi la...)

Batrisyia : Kak ngah & Haziq pun dalam perut mama jugak ke? (Dia tanya lagi....)

Mama : Ye kak long. Sumenya dalam perut mama.

Batrisyia : (Diam je... Agaknya puas hati dgn kelentong mama tu kot. hihihi...)

Then, masa nak tido tu, Batrisyia tanya soklan lagi...

Batrisyia : Mama, kak long, kak ngah ngan haziq dalam perut mama kan. Macam mana bole dapat? (ishhh... mcm manalah dia bole terpikir nak tanya soklan ni?)

Mama : Mama dapat dari papa.... (glurp.... mama telan ayaq liuq... hihihi) Tido la kak long, esok nak sekolah.... (Kalau dia tanya lagi, confirm mama buat2 tidoq... hahahaha....)

Sabar je la kak long ni....

post signature

14 comments:

CuTeMiUt78 said...

oopsss... memang soklan cepu mas gitu

Siti said...

hehe..nama anak kita sama yer..
a'ah..budak2 skang mmg cerdik2..tak mcm dulu2.

MuniQazrina said...

mamazana : kekadang bdk2 ni dia punya nak explore tu buat kita serba salah nak jawap ke tak nak..huhhuhu

E.L.I.Z.A said...

hehhehe lawak la kaklong ni..soklan terakhir tu haa menguji mama ekkeke kalu gitu, eli nk kena ready awal2 la jwpn..anak eli tahun ni 4thn..nnt2 mesti ada jgk soklan cepumas tu kan heheh

ibuaries said...
This comment has been removed by the author.
ibuaries said...

kahkahkah..esok2 dia tanya kat papa dia plak. coz x puas ati dgn jwpn mama :-)

ingat kot dia nak tanya "kalau kak long, kak ngah & haziq dlm perut mama, kenapa perut mama x besar pun?"

kedaigambarkami said...

salam singgah..jom join contest menarik kat my blogshop, infantino toy, dan lain2 hadiah menarik utk dimenangi!

catlina
KedaiGambarKami
Johor Photographer

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

kawan sy kan.ade la anak dia tanye
dia tanye...baby datang dari mana?
dia maleh nak layan sbb bb kecik dia nangis...terus dia jawab, dari kuala pilah
uhuhu
sabar jela kawanku ituew

ibu emy efy eqy said...

memang bijak anak2 sekarang ni...

anak akak pun pernah tanya soalan ni, akak pun jawab lebih kurang je.

mama_umar said...

heheh,kene ready jwpn siap2 nih,skg ni pon dah xtetahan nk jwb soklan umar

Zura said...

hi salam ziarah...

kelakar lah soalan anak awak... budak2 kan...soalan direct je datang... seb baik maknya tau nak jawap...

hazlina said...

nice blog n salam kenalan..jom follow each other.:)

Farra Rizal said...

bez cite awak...

join blog saye..

http://terataimewangi.blogspot.com/

http://mybaby-farisha.blogspot.com/

http://putrifarisha-kesayangan.blogspot.com/

adlin linda said...

salam. singgah di blog akak yg amat menarik ni.

soalan cepu emas anak akak tu pun pernah terjadi kat saya. anak2 tanya di mana mereka ketika gambar tu diambil dorang xd.
jawapan saya..anak2 sume masih di syurga..sbb di syurga lebih seronok..so, dorang sume happy dgn jawapan tu. (anak2 da bersekolah tadika n telah di'kenalkan' dengan perkataan syurga dan neraka..so bila nk bercerita bab tu, jd mudah. mereka dah boleh paham..)
paham pun dlm konteks dorang je la.. huhu..