Ini adalah lauk lunch semlm. Lama betul mama x masak. Selalunya my mom dah siap2 masak. Mama just ngap je. hehehehe... Tp semalam mood rajin sudah datang. Tghari masak, petang pulak wat puding. Terlebih sudah...
So, lunch semalam adalah Sambal Sotong, Telur Dadar Bercencaluk & masak Lemak Putih Suhun.
Simple tp menyelerakan...
Telur dadar bercencaluk. Mama dapat idea masak telur dadar ni hasil dr Che Mat Gebu. Tadi main campak2 jer, tak refer dah kat resipi asal Che Mat sbb nak cepat. Dalam telur dadar ni mam letak telur ayam, cencaluk yg diperah buang airnya, hirisan cili merah, bawang besar yg dicincang dan hirisan daun sup. Jgn letak garam sbb cencaluk tu dah masin. Gaul sebati dan goreng. Rasanya semua dah pandai masak telur dadar kan... ngeh..ngeh..ngeh... Tp mama letak gak la resepi kat sini gak.
Bahan-bahan
4 bj telur
1 bj bawang besar ~ potong dadu
1 bj cili merah ~ potong dadu
daun kucai/daun saderi/daun bawang ~ dihiris
sedikit minyak
1 bj bawang besar ~ potong dadu
1 bj cili merah ~ potong dadu
daun kucai/daun saderi/daun bawang ~ dihiris
sedikit minyak
Campurkan kesemua bahan2 dan kacau hingga sebati.
Panaskan minyak dlm frying pan.
Tuang adunan telur ke dalam frying pan dan goreng hingga masak.
1 comment:
kombinasi mkn tghri yang amat ideal! tgk pun da menyelerakan..
Post a Comment