Ptg semalam my sis wat Kek Biskut Marie ni atas request from my mom. My gurls mmg suka bangat ngan kek ni. Resepi ni mmg kami adik beradik pakai sbb sgt simple. Jom try buat.
Bahan-bahan
600 gm biskut marie
1 buku buttercup (250 gm)
3 or 4 biji telur (ikut size)
1 cawan gula
1 cawan air
1 cawan milo
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat
600 gm biskut marie
1 buku buttercup (250 gm)
3 or 4 biji telur (ikut size)
1 cawan gula
1 cawan air
1 cawan milo
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat
Cara-cara
Pecah2kan biskut marie dan ketepikan.
Pecahkan telur ke dalam periuk yang agak besar dan pukul sedikit.
Masukkan gula, air, milo, koko dan susu pekat manis. Kacau supaya sebati.
Masukkan buttercup dan kacau di atas api yang sederhana sehingga adunan menjadi bergentel2 – macam pecah minyak.
Kacau hingga pekat sedikit dan masukkan biskut marie yang telah dipecah2kan tadi.
Kacau sehingga kesemua adunan koko meliputi biskut marie dan biskut menjadi lembut sedikit.
Kautkan ke dalam loyang atau mana2 acuan dan mampatkan dengan menekan2 adunan dari bahagian atas.
Sejukkan sebentar dan masukkan ke dalam peti sejuk.
Nota kaki: Alaskan dasar loyang dengan cling plastic supaya senang dikeluarkan dari loyang untuk dipotong. :-))
1 comment:
ni pun sy suka..tp nk buat 'bercinta'..ntah bila..belum ada seru kerajinan buat benda2 ni walaupun mudah..
Post a Comment