Tuesday, June 1, 2010

Teh Longan + Kurma Merah

Org kata salah satu cara nak increase BM is minum air longan kering. Mama pernah buat dulu. Beli longan kering then rebus.... Rasanya? Mesti la rasa mcm buah longan... x kan rasa buah rambutan lak kan.... Loyar buruk pulak mamazana ni... ngeeeee...... Dan hasilnya, not bad!!!

Tp semlm gi Bintang supermarket, terjumpa Red Dates with Longan Tea (Instant). Mmmmm... ini sudah bagus. x payah nak rebus2 longan kering lagi. Kita guna yg instant je. Syoorgaaa.....

Mama beli 2 brand. Brand Super & In-Comix. Teh kurma merah & longan ni jual 1 beg = 20 peket. Reganya dlm RM7.90 kalau kat Bintang ler. Mama dah rasa dua2 brand ni. Rasanya lebih kurang je. Dlm peket kecik2 tu pulak berupa biji2 kecil dan cuma perlu tambah air panas je.

Yg ni stok untuk kat opis.

Yang ini pulak stok kat umah...

Selalunya mama bancuh dlm 300 ml sbb mama suka air manis2 buah. Warna air mcm kaler air teh tp xde langsunge rasa teh even nama dia TEH. Rasa lebih kpd rasa air longan & manis. Baunyanya pun sweet + wangi.

Mama mmg xde wat stok puluh2 botol. Cuma yang ni je ada kat dlm fridge mama. Malu nak tunjuk sbb sikit sgt stoknya...

post signature

8 comments:

Nurhayati said...

mama oi.. ape plak sket je stoknye. banyak la tu.. hihihi
menarik ni dah ada instant.. tak yah jenuh2 nak wat sendirikan.. padahal sendiri malas buat :p
thanks mama for the info.. berguna ni ;)

ayah,ummi, farish said...

alhamdullilah..ader jugak..maya masa farish tu..sebulan jer dia dpt..sbb susu x byk...mcm2 mkn..maybe masa tu x reti sgt..Insya Allah, kalau ader yg ke2 nnt..nk try jugak..

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

mmh suka minum nie masa pantang .. wahh byk juga stok tue kagummmmmmmmmmmmmmmmmm sgt2

mamazana said...

mummy, sharing is caring... hehehe mummy dah 26 week ye? take care tau...

mamazana said...

owh.. ye ke? xde rezeki farish nak bf susu ummi dia...

rezeki masing2 kan ummi...

mamazana said...

x byk stok pun di... x mcm mommies bfyg lain. stok diorg berpuluh2... tp, jd la kan... huhuhu...

sarina said...

wah...bagusnya dh ada yg instant ni....tp kt mana ada jual....tak pernah nampak pun....anyway...thanks mamazana..syerkan bende nih....

Yen said...

salam, nak cuba la cari instant ni dried longan kat umah still xsempat² nk rebus lagi...