Wednesday, October 6, 2010

Mee Bandung Mak Pon

Mee Bandung Mak Pon ye kawan2. Bukan Mak Pon*** tau... x baik.... hehehehe....

Dah lama x letak gambo masak2 kat blog mama ni kan... Mee bandung ni mama masak masa menjamu x-classmate sekolah menengah dtg umah hari tu.

Bahan-bahan
500g mee kuning - celur air panas dan toskan
1 peket perencah mee bandung Mak Pon (7-8 org) Mama pakai 2 peket.
7-8 cawan air@ air rebusan daging
telur - ikut brape org nak makan
hirisan daging
udang segar
1 ikat sawi - (mama celur je sbb sblm ni bila masuk sawi, kuah jadi pahit)
limau kasturi, daun bawang, cili hiris, bawang goreng

Cara-cara
**Ada setengah org tumis nak bila masak mee bandung ni tp mama pulak x tumis. Mama just masukkan air@air rebusan daging dan perencah mee bandung Mak Pon. **
Biarkan mendidih sebentar.
Kecilkan api, masukkan daging dan udang.
Pecahkan telur. Biarkan sebentar jangan dikacau sehingga telur separuh masak. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Hidangkan dengan mee kuning dan taburan bawang goreng, daun bawang, sawi celur dan cili hiris. Perahkan limau kasturi jika suka.

No bad gak pakai pes Mak Pon ni. Rasa pedas2. Sebelum ni mama guna pes Maharani...
Selamat mencuba!!!

post signature

No comments: