Monday, November 8, 2010

Gunung Merapi Meletus

Tahun lepas mama & famili husband pernah berkunjung ke Jogjakarta. Kami ke sana untuk berjumpa dgn pakcik & makcik sedara my MIL.

Ni la gbr Gunung Merapi yg baru meletus baru2 ni.
Gbr ni mama snap from flight before take off kat airport.
Masa ni nak balik Jakarta.

Cantik kan pemandangannya. Sayup2 je Gunung Merapi tu from airport.
Tapi bila dia meletus.... alahai ramai yg terkorban.

Gunung Merapi merupakan salah satu gunung berapi teraktif di dunia. Pada 26 Oktober 2010, Gunung Merapi telah membuat letusan pertamanya. Tiap kali meletus Gunung Merapi akan mengeluarkan awan panas yg boleh membawa maut yang disebut 'Wedus Gembel' oleh penduduk tempatan kerana bentuknya yang unik dan mempesona bila dilihat dari jauh, tapi ketika berdekatan, ia bisa jadi malapetaka. Tgk la warna merah menyalanya tu...

Pada pagi 5 November, Gunung Merapi telah menghamburkan lahar dan asap dengan mengeluarkan letusan terkuat. Bahkan, letusan yang menewaskan lebih 100 orang tersebut adalah yang paling dahsyat dalam 100 tahun terakhir. Debu dari gunung itu berterbangan sehingga beberapa kilometer. Ia merupakan letusan yang luar biasa tiga kali lebih kuat daripada letusan pertama pada 26 Oktober lalu.

Ni pulak view Gunung Merapi from flight.
Subhanallah...

View masa mama baru sampai di udara Jogjakarta. Masa tu lebih kurang pukul 6.30 pg waktu tempatan.
Dengar2 ramai jgk yg terkorban dalam letusan Gunung Merapi yg cantik ni.
Al-Fatihah untuk mangsa yg terkorban...

post signature

sumber: pelbagai sumber


5 comments:

♥Hernee Nazir♥ said...

subhanallah..tkutnye tngok

mamazana said...

tu la... masa zana mula2 tgk, rasa gerun je... huhuhu...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

Al-fatihah buat yang terkorban..memang mengerikan disebalik keindahannya...

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

ramai kn yg jd korban..
somi sy sebelum ni pn kije kt jakarta, sib baik sempat blk 2.11 baru ni, kalo tak sure kandas!! huhuhuhu.. Moga2 tak jd kat Mesia, amin!!!!

mamazana said...

leily.. en hubby zana masih di sana lagi. tp dia kata so far jkt ok...