Thursday, November 4, 2010

Spaghetti Bolognese Simple

Anak dara mama, Batrisyia yg request nak makan spaghetti ni. Mama masak untuk mnm ptg. Ni menu mama main campak2 and ikut apa yg ada dlm esbok je. Lagipun Kak Long x makan pedas, so mama buat simple je la. Resepi pun ala2 simple gak la ye...

Bahan:-
350 g spaghetti - direbus dgn garam + sedikit minyak hingga lembut
1 botol Traditional Spaghetti Sauce
400 gm daging kisar
3 batang sosej - dipotong bulat2 kecil
1 labu bawang besar - didadu
3 ulas bawang putih - dicincang
1/2 camca teh herba oregano
1/2 camca teh herba basil (optional)
1 sudu besar cili kisar (optional - mama x letak sbb bdk2 x makan pedas)
garam dan serbuk perasa secukup rasa

Cara-Cara:-

Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bawang besar dan bawang putih sebentar hingga naik bau.
Masukkan cili kisar, kacau dan masukkan daging kisar.
Masak hingga daging benar2 masak.
Masukkan sos spaghetti, sosej dan kacau.
Tambah garam dan herba oregano serta basil, gaul rata dan masak hingga pekat.
Rasa dan jika ok, boleh matikan api. Tutup api.
Tuangkan ke atas spaghetti yang diletak di dalam pinggan.


post signature

10 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

anak eliss tak minat.geng abah dia btol :p

wan nurul hezrina abd halim said...

sedaplah tengok..leleh air liur..samaker rasa cam pizza nyer..hehe..tq leh try resipinyer nih

hajarus said...

lamenyer hjr xmakan spagetti... tgk pic akak ni watkan terliur & teringin hjr... nyam2...

mamazana said...

nuha tekak melayu ye... hehehe... ok la tu... anak abah...

mamazana said...

ala nurul.. spaghetti simple je ni.. buat utk si kak long.

mamazana said...

alamak... nak kena pi carik balik keje nanti ni... sori ye hajar...

Nurhayati said...

paling senang nak dimasakkan.

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

yum yum..
nk try gak, tp kena tgu family member kumpul.. kalo x, membazir je sbb parent tak suke, die ckp makanan omputes, tak leh gi selera tekak org kampung, heheheh.. :P

mamazana said...

senang, mudah, ringkas. betul kan mummy...

mamazana said...

parents zana pun x suke gak. biasa zana buat skit je. cucu dia yg tekak western.hehehehe...