Thursday, January 22, 2009

Travel Vaccines

My husband told me, before going to Jakarta, we (myself n kids) need to get the vaccinations and medications for vaccine-preventable diseases and other diseases that might be risk for us.

So, mama dah check kat sini. The vaccine recommendations are Typhoid, Hepatitis A and Hepatitis B. Alamak banyaknya.!!! Since this 2 kids ni dah amik Hepatitis B masa baby, so they just take Typhoid & Hepatitis A je ler. Mama la yg kena amik all 3 vaccines ni. Ayayaya... Last skali kena injection masa bersalin ari tu... Isshhh, ngeri...!!! (penakut sebenarnya.. hihihi... )

Lunch td, mama g jumpa Dr. Norhayati. Die nak tlg orderkan those vaccines yg mama request tu. Die nak try carikan 1 injection consist of 2 vaccines, Typhoid & Hepatitis A. Mean, xde la kena inject 2 kali... nasib baik.... hehehe.. Then Hepatitis B pulak 1 mth later. Cuma mama n Batrisyia je yg kena inject. Arissa x yah coz die under 2 yrs. Thanks so much Dr. Yati!!

X dpt mama bayangkan, mcm mana la nak pgg kak long nanti. Mau tergolek mama kena peluk dek kak long. hahaha... Last die kena inject masa tu umur die 2 tahun..

***update***

Dr. Norhayati br call, she told me that 1 injection consist of 2 vaccines for me ada tp for Batrisyia yang xde. Alamak!! So mama decide nak amik 2 injection jgk la. Takkan la mama nak amik 1 injection tp nak biarkan Batrisyia kena 2 injection kan.. Kesian die...

5 comments:

aimi @ kamalina said...

wah...bestnya nak pi jakarta.. bila nak pegi tu???

mamazana said...

hi kak aimi...

Insyaallah, dlm early Februari zana g sana. G pun dlm 6 bln je. Sekejap sgt. Temankan Husband abiskan attachment period die.Tu yg zana gedik2 nak ikut. hahaha...

Lgpun x pernah lg g oversea. isk.. isk.. Sementara kids kecik lg baik zana ikut.

Anis said...

hi dear:) more AUTH COACH n DKNY,n fossil watch on sale!:) tq darliNg ;)

Nurhayati said...

eh nama Doc tu sama plak ngan nama I hihihi... hmm nasib bole inject 1 kali je kan.. kalau 2-3 inject mau lebam jadi nye hehe.. I penah sampai lebam, cucuk byk kali sbb tak urat darah kecik sgt n tak nampak..sabau je la huhu

Alamak mama.. takkan tergolek la peluk kak long tu.. mesti ok. kak long gud girlkan.. tak sakit pun macam kena gigit semut je.. :)

mamazana said...

Dr. Yati... hehehe...

Kite sama la. Urat darah kecik. Masa pregnant la terasa seksa sgt. Sampai lebam2 dibuatnya.. Tu yg jd penakut.. hahaha...