Sunday, April 19, 2009

Our Lunch


Today mmg lepak kat umah je sbb papa nak tgk F1. So, mama kenalah masak. Papa just bwk 2 princess g mandi swimming pool & mama pun bole la masak dgn aman for our lunch. hehehe...

Masak simple2 je sbb yg mkn pun bknnya ramai. Mama masak 4 lauk je. Udang tu actually nak masak ngan belimbing buluh, tp mama tukar ngan tomato je. Pastu kurang kick skit sbb serai xde. Susah betul nak cari daun kunyit ngan serai kat sini tau.


SUP AYAM

IKAN KERISI GORENG

GULAI LEMAK UDANG GALAH DGN TOMATO

Bahan2
1 kg udang galah ~ bersihkan
(xde la sampai sekilo. 2 org mkn je)
3 Biji tomato
garam & perisa secukupnya
2 batang serai ~ ketuk
(x letak sbb susah nak dpt kat sini. huhuhu..)
1 biji kelapa ~ ambil santan secukupnya
(mama pakai santan kotak je)
25 biji cili padi
1 inci kunyit hidup

Cara2 Menyediakan
Jerang santan, serai & bahan2 tumbuk hingga mendidih. Masukkan udang galah & belimbing dan masaklah hingga udang masak. Tambah garam & bahan perasa secukup rasa. Sedia utk dihidangkan.


KANGKONG GORENG CILI API

Bahan2
1 ikat besar kangkong biasa (bukan kangkong kg tu yer)
6 biji cili padi - tumbuk
5 ulas bwg merah - tumbuk
2 ulas bwg putih - tumbuk
segengam ikan bilis - kopek kulit
garam
minyak

Cara2 Menyediakan
Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumbuk dan ikan bilis. Biarkan hingga wangi. Masukkan garam dan sedikit saja air. Masukkan kangkong dan kacau hingga kangkong lembut.. angkat dan hidang.


post signature

2 comments:

honeylanz said...

sedapnye lauk udang...

mamazana said...

kurang kick sbb x cukup bhn.. hehehe....