Monday, November 23, 2009

Car Seats Hunting

Eventhough my kids dah nak masuk 3, tp mama x pernah lagi beli car seat!!! Macam x caya je kan. Actually, after delivered Batrisyia, mama still dok ngan parents sbb our house still under construction. Lagipun, that time my husband pulak was attached to Pakistan. So, xyah la beli car seat coz my mum yg jg Batrisyia tu.


Then, masa Arissa pun mama x beli jugak sbb still duduk ngan parents coz my darling hubby tu kena attached ke Sudan pulak. Masa Arissa umur 5 bulan, baru la papa dia back for good. Kalau anta umah mak pun, mama just pangku Arissa & Batrisyia tido kat belakang je.


Memandangkan after delivery nanti mama akan duduk 4 beranak je at our own house, so mama kena beli jgk la car seat ni. Kena beli dua pulak tu. Each for Arissa & baby. Yelah, pg2 mama dah kena anta anak2 kat umah wan ngan atuk. (Ishhh.... x dapat kubayangkan waktu itu... uwaaaaaa....) Papanya kena keje kat Jakarta. My parents suh duduk dgn diorang, tp mama yg xmo.







So, kalau bole mama nak cari jenis combination seats which suitable for newborn to 4 years old. Dgn my condition yg dah sarat ni, mmg dah xde masa nak g survey. Itupun mama just surfing online je. Ada mcm2 brand like MAXI COSI, MOTHERCARE, COMBI, QUINNY, GRACO, SAFETY FIT, SWEET CHERRY & etc. Tp dlm byk2 brand, mama rasa SWEET CHERRY la yg paling murah. Mama cadang nak suh my husband survey kat Jakarta tp dia bukannya tahu. Nanti main belasah je beli. hihihi...


So, please all mommies out there, bg la tips nak beli car seat ni. Mama xde xperience langsung!!! Mama nak beli yg murah2 je. Babes... Kalau ada yg nak jual 2nd hand pun, mama nak gak beli. But with reasonable price & still good condition la ye... hehehehe....


Apa2 pun, meh kita menjamu mata tgk all car seats ni. Cantik2 sumenya. Harganya pun shantekkkk juge...!!!


post signature

15 comments:

mrsharis said...

try tgk kt sini..
babysupermarket.com

Alimaz-Kembara Terasing said...

warna biru tu cantik....

Zulaikha Mohamad said...

safe n sound pon good price.. and material dia pon okay.. try tgk kat littlewhiz.com ke..

lily azliyana @ mama zara said...

Sy tkde pengalaman jugak beli car seat mcm ni. dulu ms Zara baby just letak die dlm carrier tuh. pastu dh besar sket beli carseat yg murah2 jerk. now die dh buat perangai tknak duduk dlm carseat plak. nasib nurseri dekat leh dudukkan die kat seat biase tu jek..huhu

ihatesandcastles said...

Maxicosi pling baekkkk....Anak aku pkai jap ritu, tp dh jual....

vee said...

zana..maxi cosi is the best..comfortable 4 our kids..but the price quite expensive..Sweet cherry pun looks sweet gak..n the price reasonable plk tu...begantung pd budget u nak beli yang mana..hee..

mamazana said...

mrsharis, nanti mama singgah. thanks ya..

mamazana said...

cantik kan alimaz, reganya pun cantik gak... hehehe....

mamazana said...

mmm... ye ke. anyway thanks sis zulaikha...

mamazana said...

lily, mama pun xde xperience gak. br nak beli car seat ni.

mamazana said...

la.. dah jual ke? bis tu sekrg zulaikha x pakai car seat ler? ko beli kat mana hari tu ye?

mamazana said...

berkenan gak ngan maxi cosi tu vee. Cdgnya Sweet cherry nak beli utk Arissa. kalau die xmo naik, xde la rasa ralat sgt.tu yg nak cari murah2 je.

tp utk baby, kena beli yg comfortable skit mcm maxi cosi ke. hehehehehe...

CuTeMiUt78 said...

sama la... masa mirul pun tak pernah guna car seat..

mama_umar said...

carseat ni zety bli mase mydear warehouse sale,brand mydear je,tapi tahan dah masuk 2 tahun ni,mmg bergune la utk kite yg kene anta baby sane sini,sweet cherry tu ok gak,pastu nk selit sket tgk pureen dry 5 tu kite pon gune yg tu jugak utk baby nnt,CD plak,ade tgk x kt my bloglist kedai miela77 tu? zety bli dr die coolababy,rembat 5pcs trus dpt less ;),ok,sori komen pjg sbb combine ur entry, nnt bedung zap on tu klu dah smpi zety tunjuk kt blog k

Nana said...

hi mamazana,
salam kenal ye :D
meh nana nak story car seat history untuk anak2 nana..heheh.
nana hanya pakai sweet cherry for infant yg boleh wat mcm baby carrier jugak tu, rasanya RM160 harganya. senang boleh jadi bouncer time die nak tdo masa dalam pantang.kira 2 in 1 function heheh. bile baby nana dah 6 bulan nana bagi die dok atas car seat yang tinggi supaya die boleh nampak pemandangan luar kereta, yang ni nana beli Elego masa Anakku warehaus..murah aje dapat RM150...hehhe kalau idak RM3++. Yang Elego ni boleh pakai till baby umor 2thn/18kg rasanya. Lepas tu beli lah car seat yang untuk toddler boleh pakai sampai umor 10 tahun. Nana beli kat my dear warehaus aje RM130..murah seh. nana malas nak beli mahal2 sbb pakai sekejap je, lagipun yang nana gune ni pon ok jek. Kalau stroller nana rasa mmg patut beli yang mahal sikit sbb stroller byk movement n sustain load. dis is my only 2cent :D