Bahan-bahan
Bahan A
2 cawan sagu
5 cawan air
Bahan B
3 cawan santan ~ mama pakai santan kotak je
1/2 cawan gula pasir
1/2 sudu kecil garam
Bahan C
1 keping gula Melaka @ 1 cawan gula merah ~ mama pakai gula merah
1 cawan air
1 helai daun pandan
Cara-cara
Cara-cara Adunan A : Panaskan air hingga mendidih. Bersihkan biji sagu dan masukkan ke dalam air mendidih. Masak hingga sagu menjadi jernih. Angkat dan cuci dengan air sejuk sehingga hilang kanjinya. Masukkan ke dalam acuan2 kecil dan sejukkan.
Cara-cara Adunan B : Panaskan santan, garam, daun pandan dan gula hingga mendidih. Buang daun pandan dan sejukkan.
Cara-cara Adunan C : Masakkan gula Melaka, daun pandan dan air hingga gula hancur. Buang daun pandan, tapiskan dan biarkan ia sejuk.
Cara menghidang : Keluarkan sagu dari acuan2 kecil dan letak dalam mangkuk @ pinggan menghidang. Curahkan Adunan B, diikuti oleh Adunan C. Siap untuk dimakan!!!
8 comments:
em...sedapnya
boleh r try nanti
nway kak..salam perkenalan..
hmmm..mmg sedap kuih ni. tp tak pernah try buat lagi..hehe..mama zana tau tak ade org panggil kuih ni, kuih hati pari tau. unik btol kan..=p
Mmmm.....sedapnya...siap ade hiasan lagi.........nak satu
Wahhh,..boleh cuba this wiken..
thanks for sharing :)
senang je dik.. nanti try buat ye..
kuih hati pari??? 1st time pulak mama dgr. hihihi... kuih ni mmg sdp. bdk2 pun suka.
dah habih dah... syg balik nanti, ayg buat lagi ek...
mrsharis, nanti buat tau. senang je... dah buat nanti publish ye. hihihi...
Post a Comment