Bahan-bahannya
4 potong ikan tenggiri (dibersihkan)
2 biji bawang besar (dipotong bulat)
3 biji bawang putih (dihiris)
2 biji cili merah (dihiris)
2 biji cili hijau (dihiris)
2 inci halia (dihiris)
Rempah 4 beradik
1 sudu lada hitam (ditumbuk)
kicap pekap manis
kicap pekat masin
1 kpg asam keping
Garam
Minyak
Cara-caranya
Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali dan gorengkan ikan tenggiri dengan sedikit garam hingga garing, angkat dan toskan. Panaskan sedikit minyak, tumis rempah 4 beradik, lada hitam, bawang besar, bawang putih, halia, cili merah dan cili hijau hingga naik bau dan layu. Masukkan pula kicap pekat manis dan kicap pekat masin. Tambahkan sedikit air jika nak berkuah. Bila dah mendidih masukkan ikan yang telah digoreng tadi. Gaul dan biarkan sehingga pekat. Siap!!!
4 comments:
Adeiii.. lapar la mamazana tengok lauk2 nie.. sy lom mkn lg nie.. huuhuhu..
amboi..menyelerakan btul la lauk2 nih..pandai ye mamazana ni memasak..
sedapnya ikan tuh
tenggiri dikicapkan mmg maveles
Post a Comment